Milstolpe för Cats stora gruvtruckar

Caterpillar-797F

Caterpillar firar tillverkningen av sin 1000:e 797 gruvtruck på sin fabrik i Decatur, Illinois. 797 är företagets största gruvtruck med en nyttolast på 363 ton.

Enligt Cat är det den största mekaniska gruvtrucken i världen. Den första 797 som placerades i en gruvoperation beställdes 1999 och är fortfarande i drift – med mer än 130 000 timmar på mätaren används den i en kanadensisk gruva för utvinning av olja ur sand. 

– 797 har bevisat sin förmåga att leverera hög produktion under de mest utmanande förhållandena – från extrema kyla och mjuka markförhållandena för kanadensiska oljesandar till höghöjd, djupa gruvapplikationer i Sydamerika, säger Sudhanshu Singh, global produktchef för stora gruvtruckar på Caterpillar. – I ett brett spektrum av applikationer sätter 797F produktionsnormen för stora gruvtruckar.”

Den 20-cylindriga Cat C175-motorn driver 797F med 4000 hästkrafter. För applikationer som inte kräver den högsta effekten, såsom de platta dagbrotten som finns i många kol- och järnmalmsapplikationer, finns en 3.550 hästkraftsinställning. En mängd bränslekartor finns tillgängliga för att balansera produktivitet och bränsleförbrukning, och en steg 4-konfiguration är tillgänglig för att uppfylla normerna för avgasutsläpp. Bränsletanken rymmer omkring 7,5 kubikmeter. Precis som med alla Cat stora gruvtruckar har 797F ett komplett kraftdrev som är konstruerat och tillverkat från början till slut av Caterpillar.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningvarlden.se