Maskinfesten på Solvalla visade styrka

_W5A2598

Svenska Maskinmässan som för andra gången arrangerades på Solvalla den 31 maj – 2 juni lockade 12 775 besökare, vilket är en ökning med nio procent jämfört med förra gången. Vädret var nästan i hetaste laget, men stämningen var verkligen på topp och både utställare och besökare trivdes på det proffsiga arrangemanget.

Förra mässan, som arrangerades 2016, lyckades locka 11 700 besökare och på plats fanns över 100 utställare som tillsammans visade sina maskinnyheter. I år hade man lyckats klämma in ännu fler utställare på den begränsade ytan och dessutom ökade besökarantalet till 12 775 besökare. Bland utställarna fanns företag som bland annat visade upp grävmaskiner, grävlastare, traktorer, hjullastare och krossverk.

Pon Equipment hade premiär för den nya generationen grävmaskiner och visade upp den nya Cat 320 (läs mer på sidan 46 i denna tidning) och hade tillsammans med Swecon mässans största monter.

– Caterpillars nya plattform är den största nyheten inom grävmaskinsområdet sedan 3-serien lanserades och det känns oerhört inspirerande, säger Anders Forsberg, produktchef för grävmaskiner, Pon Equipment.

JCB passade också på att premiärvisade den nya X-series bandgrävare, som visades för världspressen i mars tidigare i år.

– Maskinen vi visade på Solvalla var 220X Nordic Edition, vilket innebär att den levereras med bland annat 360 belysning, inbyggd dieselpump, Advanced tool select, back- och sidokamera och Grammer Super delux stol, säger Marcus Möller, Sverigechef för JCB Sales.

I Huddigs monter var det premiär för den nya fullhybridsmaskinen Huddig Tigon (läs mer på sidan 44 i denna tidning).

– Bland det unika med Tigon Technology är att det går att få ut upp till 30 procent högre effekt än vad dieselmotorn faktiskt producerar. Fullhybridteknologin, som kombinerar diesel- och eldrift, genererar och regenererar energi på ett sätt som aldrig gjorts i en entreprenadmaskin tidigare, berättar Daniel Myrgren, Marknad- och Försäljningschef på Huddig.

Tiltrotortillverkaren Engcon visade en rad nyheter i sin monter. Bland annat att Engcon nu inför EC-Oil automatisk hydraulkoppling på sina redskapsfästen och tiltrotatorer i storlekarna QS45-QS70 som kostnadsfri standard.

– Det innebär i korthet att föraren kan sitta kvar i grävmaskinen när han eller hon kopplar av eller på sin tiltrotator eller andra hydrauliska verktyg och allt hoppande i och ur maskinen och manuellt kopplande av hydraulkopplingar är därmed historia, säger Stig Engström, vd på Engcon.

EMS Group som bland annat är generalagent för Takeuchi visade flera nyheter i montern. Bland annat ett koncept med funktionshyra. Paketet består av en Takeuchi TB225 med tiltrotator, tre skopor, maskinsläp, 36 månaders serviceavtal, försäkring och spårsändare.

– Ett prisvärt paket med en riktigt bra maskin som vi hoppas mycket på säger Martin Olsen, säljare på EMS Group.

Text & foto: Per Eriksson
© Anläggningsvärlden 2018.
per@anlaggningsvarlden.se

_W5A2575

_W5A2527

_W5A2511