Laserskanning kan öka skogens värde

Tack vare den nationella laserskanningen finns det idag fritt tillgänglig information som beskriver svenska skogars egenskaper med högre upplösning än på beståndsnivå. Detta har inte utnyttjats så mycket i skogen. Det menar doktoranden Pär Wilhelmsson på SLU.

Bättre precision vid planering av skogsskötsel kan öka skogens värden. Tack vare den nationella laserskanningen finns det idag fritt tillgänglig information som beskriver svenska skogars egenskaper med högre upplösning än på beståndsnivå.

Hittills har denna kunskapsbank inte utnyttjats så mycket i skogsbruket, men nu kan det vara dags. Det menar Pär Wilhelmsson från SLU. I sitt doktorsarbete har han tagit fram och utvärderat planeringsverktyg som kan utnyttja detaljerna i laserdata för att optimera skogsskötseln efter skogsägarens målsättningar.

– I dagens skogliga planering använder man medelvärden för skogens olika egenskaper i ett bestånd, och tar inte hänsyn till den variation som nästan alltid finns där. I de nya modellerna tar vi hänsyn till denna variation, och kan därmed ge en mycket noggrannare beskrivning av skogens tillstånd idag och imorgon, säger Pär Wilhelmsson.

Skoglig planering handlar om att besluta var och när man ska utföra olika åtgärder i skogen, exempelvis avverkning, gallring eller naturvårdsbränning. Målet är att hitta den skogsskötsel som på bästa sätt tillhandahåller de olika nyttor som man vill att skogen ska ge. Vanligen gör man detta med hjälp av datorsystem som kan simulera hur skogen kommer att utvecklas vid olika typer av skogsskötsel och slutligen utser var, när och hur olika åtgärder ska göras för att målen ska nås så resurseffektivt som möjligt.

Nu har framsteg inom s.k. fjärranalys, där skogens egenskaper skattas på avstånd med hjälp av sensorer placerade på t.ex. satelliter eller flygplan, gett oss helt nya möjligheter. Hos svenska myndigheter finns idag öppen information som har tagits fram med nationell flygburen laserskanning och som har mycket högre upplösning än den vi har om bestånd. Pär Wilhelmsson har i sitt doktorsarbete vid SLU tagit fram, utvärderat och utvecklat nya planeringsmodeller som kan hantera den höga upplösningen i skogliga data som är tillgängliga idag.

Resultaten i avhandlingen tyder på att planeringsmetoder som har anpassats till den detaljrikedom som finns i data från laserskanning kan öka såväl det ekonomiska som det ekologiska värde som skogen ger oss. Mer högupplösta skogsdata gör det möjligt att nå målen med skogsbruket med större precision. Rätt åtgärd kan utföras på rätt plats vid rätt tidpunkt i högre grad än om planeringen innebär att man först delar in skogen i bestånd.

Skälet är att de nya modellerna tar hänsyn till att skogen kan se lite olika ut i olika delar av ett bestånd, även om man vid indelningen har strävat efter att skapa homogena bestånd. Att inte beakta dessa variationer leder helt enkelt till en mindre ändamålsenlig skogsskötsel.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se