Kommunala krav försvårar för maskinentreprenörer

_DSF0021.JPG

När kommuner upphandlar grävmaskinstjänster är det vanligt att de ställer krav på vilken erfarenhet som grävmaskinisten ska ha. Ofta är kraven så hårda att det blir omöjligt för företagare att använda sina lärlingar.

– Många kommuner ställer hårda krav när de upphandlar grävmaskinstjänster. Ett vanligt krav gäller vilken erfarenhet som grävmaskinisten ska ha. För företagare som tar in lärlingar ställer detta krav till det när de ska bemanna jobben de fått via offentliga upphandlingar. Det skriver Svenskt Näringsliv i ett nyhetsbrev.

Maskinförarlärlingar behöver arbeta 4 200 grävtimmar innan de får sitt yrkesbevis. Under lärlingsperioden är det viktigt att de får prova på olika typer av grävjobb för att få erfarenhet och bli så mångsidiga som möjligt. Lärlingar har en nyckelroll i kompetensförsörjningen till branschen men för att utbilda lärlingar får de privata företagen satsa mycket tid och pengar.

Därför kan det vara riskfyllt för mindre företag att anställa lärlingar då ungefär var tredje lärling slutar innan de fått yrkesbeviset. Samtidigt kan lärlingar vara det enda sättet för mindre företag att växa, då erfarna maskinisterna är hett eftertraktade och många gånger är det lönen som avgör vilken tjänst de väljer.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se