Han har installerat verktyg på tusen maskiner 

Per Svalby, senior servicetekniker på Amas Svenska har installerat tusen verktyg på grävmaskiner. Hans åtta avverkade servicebilar har han kört motsvarande 30 varv runt jorden.

Det handlar om att perfekt integrera ett verktyg på kundens grävmaskin. Detta konststycke har Per Svalby, servicetekniker på Amas Svenska AB i Enköping, bemästrat efter installation av verktyg på den tusende grävmaskinen och efter att hans servicebilar kört sträckor som motsvarar 30 varv runt jorden. 

Med sin tryck- och flödesmätare, envishet och avverkat åtta servicebilar har han etablerat sig som en av de mest pålitliga namnen inom branschen, en sann kraft att räkna med hos Amas.

– Man lär sig något nytt varje dag, säger Per med ett leende, när han reflekterar över sin tid med företaget. Från skeptiska blickar som ung nykomling till att bli den man ringer för råd innan man köper en ny grävmaskin, – De vill ju veta att deras hammare kommer fungera lika bra som innan.

Pers resa med Amas är en saga om lojalitet och expertis. Hans äventyr inkluderar minnesvärda ögonblick som att starta upp Lodabs F70 hydraulhammare i Dubai 2007 och en 140 mil lång enkelresa till Kiruna i 36 graders kyla – allt för att säkerställa att kundens verktyg fungerar som den ska. Och vem kan glömma kunden som körde sin grip ”på känsla” med 400 liter olja per minut?

Idag, när maskinerna blir alltmer avancerade med kundanpassade styrsystem och standardiserade nippelstorlekar, reflekterar Per Svalby ofta över branschens utveckling med ett skratt åt ”hur det var förr i tiden”. Men även om teknologin förändras, är vissa saker beständiga, som behovet av rätt tryck och flöde till verktygen. Och när det gäller dessa kritiska värden, tar Per Svalby ingen chansning. 

Varje en av de 1.000 tryck- och flödesmätningar som Per genomfört har noggrant registrerats och sparas i en omfattande databas, även om hans förmåga att minnas specifika maskiner och deras inställningar ofta imponerar – det är som att ha en levande encyklopedi till hands.

– Vi är kanske mest kända för att ha introducerat Furukawa hydraulhammare på den svenska marknaden 1987, men idag är vi också det självklara valet för Rotastar siktskopor, VTN rivningsutrustning, Dynasets skrotmagneter, Simex asfaltsfräsar och Spraystream dammbekämpning. Och med Pers Svalbys fingeravtryck på så många grävmaskiner kan kunderna vara säkra på att de får utrustning och service av högsta klass, säger Fredrik Eriksson, marknadsansvarig på Amas Svenska AB.

Per avslutar med ett skratt och en påminnelse: – Kom ihåg, oavsett om du har 14 ton eller 45 ton att hantera – i slutändan handlar allt om tryck- och flöde. Och kanske lite av att kunna köra din utrustning på känsla, precis som en viss kund vi känner till.

Länk till Amas Svenska AB

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se