”Grön” malmproduktion i Dannemora möjlig

En ny studie visar att Dannemoragruvan kan starta brytning av järnmalm redan 2025. Studien visar att det finns cirka 25,36 järnmalm i Dannemora vilket motsvarar ett värde på  2,87 miljarder kronor. Foto: Per Eriksson

Grängesberg Exploration (Grangex) presenterar resultatet av den genomförda studien av förutsättningarna för återupptagandet av produktionen av Dannemoragruvan i norra Uppland.

Syftet  med studien har varit att undersöka förutsättningarna för att utveckla Dannemora som en koldioxidfri gruvverksamhet. 

Enligt Grangex bekräftar studien möjligheten att producera ett högvärdigt järnmalmskoncentrat med ett kraftigt reducerat koldioxidavtryck.

Studien rekommenderar även att man gör en så kallad ”slutgiltig feasibility-studie (genomförbarhets-studie).

Studien är en fortsättning på den Omfattningsstudie som presenterades i maj förra året.

Den finansiella utvärderingen av projektet som genomförts som en del av studien uppskattar investeringarna före produktionsstart till cirka 1,2 miljarder kronor och de totala underhållsinvestringarna under gruvans livstid uppgår till cirka 469 miljoner kronor. samt stängningskostnader på cirka 35 miljoner kronor. Det ger ett totalt investeringsbehov på 1,68 miljarder kronor.

Driftkostnaden anges till 44,7 USD/dmt (Dollar per torrt metriskt ton) för produktion av 68 procentigt järnmalmskoncentrat och baserat på ett produktionspris på 125 USD/dmt. Grangex skriver i ett pressmeddelande att det innebär att återbetalningstiden därmed är mindre än tre år från produktionsstart.

– Studien visar att Dannemoragruvan, avhängigt den kommande miljöprövningen, har goda möjligheter att från 2025 etablera sig som producent av högkvalitativt järnmalmskoncentrat med ett mycket lågt koldioxidavtryck, med möjligen en potentiell framtida grön premie. Detta ”just-in-time” för att vara en del av den accelererande hållbara omställningen av den europeiska stålindustrin och möta marknadens efterfrågan på ”grönt stål, säger Christer Lindqvist, vd för Grangex.

De sannolika malmreserverna för Dannemoragruvan uppskattas till 25,36 miljoner ton, vilket ger en livslängd för gruvan på cirka nio år.

Efter gruvstart finns det möjlighet att i det omedelbara närområdet utveckla ytterligare mineraltillgångar, då ett antal av de befintliga malmkropparna är öppna mot djupet. Det finns även en möjlig tillgång i den deponerade anrikningssanden från den senaste produktionsperioden.

Möjligheten att förlänga gruvans livslängd har studerats och totalt sju olika områden i gruvan har identifierats för prospekteringsinsatser. Dessa prospekteringsmål har uppskattats till mellan 20 och 35 Mt med järnhalt mellan 34 och 39 procent.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se