Epiroc lanserar nya tunnelhammare

Epiroc lanserar två nya tillskott till tunnelversionen av Epirocs SB-hammare. Den nya lättviktaren SB 202 Tunnel och kraftpaketet SB 552 Tunnel bygger ut serien ännu mer i både den tyngre och lättare ändan av skalan. 

Arbetet med att fullända SB-serien för användning underjord ledde till lanseringen 2017 av Tunnel-versionerna av SB 302 och SB 452. Från och med nu kommer sortimentet vara dubbelt så stort. 

Både den lättare SB 202 på 200 kg och tungviktaren SB 552 med en arbetsvikt på 560 kg har samma egenskaper som de befintliga modellerna. Nyheterna utökar även viktspannet för lämpliga bärare från 4,5–13 ton till 2,5–15 ton.

Bland de applikationsspecifika anpassningarna finns utbytbar slitplatta plus frontplåt och dammskydd som ska ge längre livslängd genom att hindra stenar från att skada hammarkroppen och hålla dammet ute. Det är viktigt främst vid arbete uppåt. Tunnelversionen har även integrerade munstycken för vattensprutning.

Slitaget på bussningshållarna begränsas tack vare en presspassad bussning låst med ett extra stift. Utbytbara strypningar gör att prestandan kan anpassas efter arbetsuppgiften, oavsett om det rör sig om traditionell skrotning eller mer krävande stenbrytning.

Solid Body-konceptets DNA märks tydligt i den här avancerade specialversionen. Bland de uppskattade egenskaper som har hämtats från original-SB-hamrarna finns systemet för energiåtervinning som utnyttjar rekylenergin från kolven för att minska vibrationer och öka prestandan, tryckventilen som skyddar mot överbelastning och inte minst alla fördelar i form av vikt, konstruktion och hållbarhet med helgjutna, kompakta hammarhuset.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna erbjuda fler alternativ för alla våra kunder som jobbar under jord. Deras verksamhet är högprioriterad för oss, och med de här hammarnas hållbarhet och låga driftkostnad vet vi att vi kan stödja dem ännu bättre”, avslutar Nils Almkvist, försäljningschef för hydrauliska tillbehör på Epiroc.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

– Vi är väldigt nöjda med att kunna erbjuda fler alternativ för alla våra kunder som jobbar under jord, säger Nils ALmqvist, försäljningschef för hydrauliska redskap på Epiroc.