Einride anställer sin första lastbilsoperatör

SketchRD-station_-1_200207

Svenska Einride, som utvecklat den första hyttlösa, autonoma ellastbilen, tar nu ytterligare ett steg mot kommersiell användning av sina självkörande lastbilar igenom att anställa en fjärroperatör i Sverige.

Med all säkerhet kommer den självkörande tekniken implementeras i global skala vilket kommer förändra transportbranschen fundamentalt.

I nära samarbete med Einrides teknikgrupp för att ge feedback om utvecklingen av både autonom och fjärrkörande teknik kommer en operatör att anställas i Sverige. En nio månaders forsknings- och utvecklingsperiod kommer att pågå till slutet av året och ska optimera den totala upplevelsen och riktlinjerna för framtida fjärroperatörer. Som en del av planen att expandera globalt planerar Einride också att anställa en fjärrförare under tredje kvartalet 2020 i USA.

I och med att Einride anställer en lastbilsoperatör introduceras en helt ny jobbkategori vilket gör att man nu kommer utforma arbetsbeskrivningen och arbetsmiljön för framtidens lastbilsförare. Operatören kommer att ansvara fjärrstyrning av Einride Pod och utbildningen kommer innehålla ämnen som säkerhet, grundläggande fjärrkörningsinstruktioner och en omfattande förståelse för tekniken bakom systemet.

– Idag körs våra autonoma lastbilar av utvecklare och robotingenjörer som är tränade för att köra lastbil. En kommersiell skalbar lösning måste förlita sig på lastbilsförare som är utbildade för att fjärrstyra robotar. Den framtids in-och-ut-utgången är vad vi undersöker nu genom att involvera lastbilsförare i processen, säger Robert Falck, grundare och vd för Einride.

Även om lastbulsförare fortfarande är ett av världens mest framstående yrken, faller branschens framtid redan snabbt. I slutet av 2017 hade USA en brist på 51 000 lastbilsförare enligt American Trucking Association, och antalet förväntas bara öka. Dessutom identifierar bara 6 procent av de amerikanska lastbilsförarna som kvinnliga och därmed lämnas nästan hälften av den potentiella arbetskraften ute från sektorn.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

Public road demonstration_4 (kopia)