Digitala lösningar för byggbranschen

Steffen Nerdal är så lite som möjligt på kontoret. Här är han på besök på ett byggprojekt som Peab har på Grünerløkka i Oslo.     Foto: Eivind Yggeseth.
Steffen Nerdal är så lite som möjligt på kontoret. Här är han på besök på ett byggprojekt som Peab har på Grünerløkka i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth.

SmartDok har funnits på den svenska marknaden sedan 2013, och har nu fyra år senare byggt upp en betydande användarbas med sitt digitala verktyg för bygg- och anläggningsbranschen. Antalet användare i Sverige är nu uppe i 3 000.

– Hjärtat i systemet är smartdok-appen och det är användarna som berättar för oss vad vi ska göra och hur systemet ska fungera. Det är här produktutvecklingen sker, säger Steffen Nerdal, vd på Smartdok.

Det handlar om att göra vardagen enklare för allt från maskinförare till ledning och revisorer. Lösningen ger översikt och enkel kontroll av timmar på anställda och maskiner, varuanvändning, service på maskiner och underhåll, verktygsöversikt, dokumentation, checklistor, timlistor, semester  och frånvaro, registrering av sprängmedeluttag med mera.

Peab har runt 1 600 användare av systemet och har varit kund i tre år.

– Anledningen till att det blivit så pass väl mottaget, är att allt finns i mobilen, säger projektledare Helge Aune på Peab support, som har varit ansvarig för att implementera SmartDok i hela Peab.

”Det är användarna som berättar för oss vad vi ska göra och hur systemet ska fungera. Det är här produkt-utvecklingen sker”, Steffen Nerdal, vd på Smartdok.

– Vi använder systemet ute på fältet. Det ger stora vinster eftersom vi sparar tid i hela kedjan; alla som ska registrera och godkänna, bättre kontroll på lön och timlistor och vi får siffrorna mycket tidigare. Dessutom är risken mindre för fel eftersom allt läggs in digitalt, både vad gäller fakturaunderlag och lön, säger Helge Aune.

Vid sidan av honom ler Steffen Nerdal som en sol. Det är musik i hans öron. Och det är också så han ska fortsätta bygga företaget mot norskarnas grannar i öst.

Och resultat har SmartDok skapat. Två gånger har de vunnit näringslivets idrottsgala, nämligen European Business Award. De har tjänat pengar i Norge från dag ett och haft en bra tillväxt i omsättningen. För två år sedan var den runt 20 miljoner kronor. I år pekar det mot en omsättning på runt 35 miljoner kronor. I fem år på rad har företaget fått Gaselle-stämpeln, varav ett år som Gaselle-vinnare.

Samtliga stora entreprenörer i Norge, som Veidekke, Peab, NCC och Skanska är kunder. Totalt finns det 1 200 kunder och 40 000 användare i Norge. I Sverige har bollen precis satts i rullning, med 150 kunder och drygt 3 000 användare.

– Nu börjar vi också att tjäna pengar i Sverige, men det har tagit lite tid. I Norge är vi marknadsledande. I Sverige jobbar vi med att bygga upp ett varumärke mot varje enskild kund. Det handlar om att ha empati och vilja varandras bästa. Och det är ju ett stort beslut att ta. Våra kunder måste ju ändra sina arbetsrutiner radikalt, säger Steffen Nerdal och reflekterar:

– En av succéfaktorerna hos företaget tror jag är att vi inte bara säljer lösningen till kunderna och önskar dem lycka till. Vi håller dem nästan i handen tills de har lärt sig systemet fullt ut och kan använda det utan hjälp från oss.

Länk till Smartdok

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se