Digital auktion gör maskinaffären enkel och smidig

[ANLÄGGNINGSVÄRLDEN I ANNONSSAMARBETE MED RITCHIE BROS]
Intresset för begagnade maskiner har aldrig varit större än nu. Auktionsjätten Ritchie Bros. ser både högre slutpriser och fler budgivare än för ett år sedan. Nu växer den svenska verksamheten. 

Marknaden för begagnade maskiner är het just nu och Ritchie Bros. satsar i Sverige. ”Vill du sälja en maskin är det ett bra tillfälle just nu”, säger Territory Manager Peder Johansson.

– Vill du sälja en maskin är det ett bra tillfälle att göra det just nu. Det finns en stark efterfrågan på begagnade maskiner just nu och vi tror att den kommer hålla i sig. Branschen rullar på bra, samtidigt som många leverantörer har svårt att få fram komponenter till nytillverkade maskiner och leveranstiderna blir allt längre. Det gör förstås att begagnade maskiner i gott skick blir allt mer intressanta för många entreprenörer, säger Peder Johansson, Territory Manager på Ritchie Bros i Sverige. 

Ritchie Bros erbjuder två typer av auktioner, med reservationspris och utan reservationspris. Vilket alternativ som är det bästa kommer säljaren oftast fram till i samråd med Ritchie Bros-teamet. 

– Om du vill göra en trygg försäljning där du kan sätta ett reservationspris ska du välja vår tjänst Marketplace-E, som du hittar via IronPlanet.com. Om du däremot väljer en Ritchie Bros.-auktion kan du vara säker på att maskinen säljs, men du måste då sälja den för det bud som kommer in. Där har vi inga reservationspriser, förklarar Peder Johansson. 

Alla auktioner genom Ritchie Bros. är numera digitala. Tidigare har tusentals människor lockats från hela världen till någon av Ritchie Bros. auktionsanläggningar. Den närmaste för Sverige ligger i Moerdijk i Holland, där det i år hålls sju digitala live-auktioner. 

För att köparen ska kunna känna sig trygg med att köpa en maskin på en digital auktion erbjuder Ritchie Bros. noggranna inspektioner av varje maskin. Iron Clad Assurance utförs av en utomstående inspektör och garanterar att maskinen var i det skick som uppges i annonsen den dag som besiktningsmannen var ute på platsen. 

– Att kunna värdera maskinen korrekt är en mycket viktig del av försäljningen. Eftersom vi har gjort det i mer än 60 år vet vi exakt vad maskinerna är värda och var marknaden finns. Speciellt med den stora mängden data som Ritchie Bros. har byggt upp under åren. Vissa maskiner med mycket extrautrustning ska säljas i Sverige, medan andra maskiner kan säljas i södra Europa eller andra delar av världen. Vårt nätverk av köpare sträcker sig över hela världen, vi hittar alltid rätt köpare för maskinen, säger Peder Johansson. 

Länk till Ritchie Bros.