Smart krossning hos Ruskträsk Entreprenad

Ruskträsk Entreprenads nya krossanläggning från Evoquip är trots de kompakta måtten en effektiv anläggning som klarar att krossa och sortera upp till 200 ton per timme.  Frambärning av det krossade materialet görs av en Cat 972M XE hybridlastare och krossmatningen görs med en Cat 320E.

Ruskträsk Entreprenad är ett företag med många strängar på lyran. Företaget  grundades 2007 av Fredrik Linder och hans kusin Anders Linder.  Idag är det ett fullserviceföretag med många tjänster inom entreprenad, bygg och anläggning. Totalt arbetar 26 personer i företaget.

Bland annat arbetar Ruskträsk Entreprenad med krossning och sortering och nyligen investade man i en anläggning som består av en Evoquip Bison 280 käftkross och ett Evoquip Colt 1000 sorteringsverk.

För tillfället krossar man morän i en täkt som  ägs av ett skogsbolag och det krossade  och sorterade materialet används som både förstärkningslager och slitlager vid underhåll och nybyggnad av skogsbilsvägar.

Fredrik Linder på Ruskträsk Entreprenad har investerat i en krossanläggning från Evoquip. För tillfället krossar man fram vägmaterial åt skogsbolag.

Ruskträsk Entreprenad har dessutom två egna maskintrailrar som används för att transportera både egna maskiner och åt externa kunder. 
– För närvarande har både vi och kunderna mycket jobb så trailerekipagen är i princip fullbelagda, säger Fredrik Linder, vd på Ruskträsk Entreprenad.

Käftkrossen Bison 280 är en kompakt och aggressiv käftkross med Terex 900mm x 600 mm enkel pendlande käftkross. Maskin använder ett ”Direct Drive” -system för att driva krossen som ger bra prestanda inom berg och naturmaterial och återvinning. 

– Den kompakta storleken, snabba uppstartstiden, enkel transport och användarvänligt styrsystem gör Bison 280 till en bra lösning för alla mindre operatörer, säger Daniel Eriksson, produktspecialist på Evorex, svensk återförsäljare för Evoquip.

Sorteringsverket Evoquip Colt 1000 har en matare på fem kubikmeter och ett 1000 mm brett matarband. Sikten är en dubbelsikt på 3,96×1,22 meter med variabel vinkel. Den drivs av en Cat steg V-motor på 74 hästkrafter. Kapaciteten uppges till cirka 36o ton per timme. Transportmåtten är 11 meter längd x 2,5 meter bredd och 3,1 meter höjd. Vikten anges till 20.750 kilo.

Idag har Ruskträsk Entreprenad 26 anställda och i maskinparken finns bland annat hjullastare, teleskoplastare, kranbil, vält, grävmaskiner och en väghyvel, vilket innebär att man i princip kan åta sig vilket uppdrag som helst. Företaget har också en bärgningsbil i ett separat bolag där man utför bärgningsuppdrag åt Assistanskåren.

Ruskträsk Entreprenads nya krossanläggning från Evoquip är trots de kompakta måtten en effektiv anläggning som klarar att krossa och sortera upp till 200 ton per timme. Frambärning av det krossade materialet görs av en Cat 972M XE och krossmatningen görs med en Cat 320E.

Vid anläggningsvärldens besök provkör man dessutom en Cat hjullastare 972M XE med hybriddrift.
– För oss är denna maskin en optimal modell i både storlek och prestanda för det arbete vi utför. Maskinen verkar snabb och stark och ska dra mindre bränsle, säger Fredrik Linder.

– Maskinen känns lite ovan att köra men komforten är det inget fel på säger Kevin Joelsson, som sedan ett år är maskinförare hos Ruskträsk Entreprenad.

– Frambärning av krossat material är ett tufft moment med ständig körning och tunga laster och kan man dessutom spara bränsle är det inte fel säger Fredrik Linder avslutningsvis.

Text & foto: Per Eriksson

© Anläggningsvärlden 2021.
per@anlaggningsvarlden.se

Evoquip Bison 280 har en kapacitet på 200 ton per timme. Tack vare de kompakta transportmåtten kan den transporteras på en vanlig maskintrailer.