De är först i världen med eldrivna betongpumpar

Peabägda Swerock investerar i tolv eldrivna betongpumpar. Bilarnas chassin är från Volvo och pumparna kommer från tyska Putzmeister.Hybridpumparna varierar i storlek där den minsta är på 20 meter och den största är på 47 meter.

Swerock investerar i tolv eldrivna betongpumpar. Två av maskinerna kommer användas i Finland och resterande dispneras i Sverige.

– Vi utvecklar ständigt nya lösningar för att producera och leverera betong med minskad klimatpåverkan. Vi har precis lagt ytterligare en bit i betongpusslet. Från och med nu kan vi erbjuda marknaden en betydlig mer klimatsmart affär när det kommer till betong, säger Mats Norberg, vd på Swerock Norden.

Hybridpumparna körs på biodiesel fram till arbetsplatsen och kopplas sedan in med hjälp av ett 125 amperes uttag för att drivas enbart på el. Enligt Swerock innebär denna lösning av mängden koldioxid minskar avsevärt.

Vi producerar Eco-betong, kör ut den med våra el-betongbilar och pumpar ut den med våra nya hybridpumpar. Det här gör oss helt unika på marknaden, det finns ingen annan i Sverige som kan erbjuda den här lösningen, säger Hans Orest, fordonsansvarig på Swerock.

Hybridpumparna varierar i storlek där den minsta är 20 meter, en helt nyframtagen modell, och den största som är 47 meter. Oavsett storlek fungerar fordonen på samma sätt då alla är så kallade ”plug-in” hybrider. Hybridpumparna har delvis utvecklats tillsammans med PM Nordic som är svensk återförsäljare för tyska Putzmeisters betongpumpar.

– Swerocks imponerande maskinflotta ligger i absolut framkant när det kommer till modernitet, säkerhet och hållbarhet. Den täta dialogen med Swerock och deras belysning av vad kunden och marknaden efterfrågar gör de till en pådrivande kraft i att ta utvecklingen framåt, vilket de visar med sin maskinflotta i allmänhet och denna hybridsatsning i synnerhet, säger Mattias Edvardsson, säljare på PM Nordic.

Idag finns två av hybridpumparna på plats och kommer tas i drift inom kort. Under detta år kommer resterande tio pumpar att levereras.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se