Agne tar fajten mot granbarkborren

Agne Barrsäter i sin John Deere 1470G skördare. Just nu avverkar han och skotarförare Håkan Ramberg ett skogsområde strax utanför Arboga. Området är drabbat av omfattande granbarkborreangrepp. Foto: Per Eriksson

Agne Barrsäter är en välkänd profil i skogskretsar. Sedan många år är han bland annat återförsäljare för kanadensiska boggiband- och kedjetillverkaren Pedno. I Sverige säljer Agne banden under det välkända ”Canadabandet”.

Sedan 1985 driver Agne Barrsäter även ett skogsentreprenadföretag i Skinnskatteberg. I maskinparken ingår en John-Deere 1910E skotare från 2012 och en 1470G skördare från 2019.

Just nu avverkar Agne och skotarföraren Håkan Ramberg ett 36 hektar stort skogsskifte strax utanför centrala Arboga. Området är hårt drabbat av granbarkborre och i princip all gran kommer avverkas på skiftet som ägs av en privat skogsägare. Man sparar all tall och björk och totalt kommer man avverka omkring 6.000m3f

Långt ifrån allt virke kommer flisas som bränsle för värmeverk.

Bland annat kapar man finare bitar till kubb som kapas i 3,10 meters längder och skickas till sågverk och en hel del klassas som prima massaved. En del går också på export till USA där blånering är accepterat i sågat virke.

Agne Barrsäter entreprenör på Barrsäter Skogs AB.

– Det är förstås inte roligt för den drabbade skogsägaren att få sin skog med så här omfattande skador, men vi gör allt för att maximera värdet åt kunden på den skog vi avverkar här, säger Agne Barrsäter.

Från och med i år är Barrsäter Skogs AB även återförsäljare för finska Havels stubbredskap i Sverige. Stubbfräsarna och stubbklipparna uppges vara kraftfulla och finns för grävmaskiner från 1,5 till 10 ton.

– Intresset för Havels stubbfräsar verkar vara stort. Det är kvalitetsprodukter från ett finskt familjeföretag i Ilomantsi, i norra Karelen som funnits sedan 1989, säger Agne Barrsäter avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2021.
per@anlaggningsvarlden.se

Håkan Ramberg kör Barrsäters John Deere 1910E som snart hängt med i tio år. – Den har fungerat bra och vi har klarat oss från haverier säger han.