Intressanta föreläsare på Lantmäteriets GNSS-seminarium

_W5A5477

Den 22-23 oktober arrangerade Lantmäteriet GNSS/Swepos-seminarie på Winn-konferens i Gävle. Arrangemanget bestod av en kursdag och en seminariedag.

Under kursdagen informerade Dan Norin och Stefan Öberg på Lantmäteriet om GNSS och RTK, nätverks-RTK och DGNSS.

Leverantörer av GNSS-utrustning för mätning och positionering visade instrument och realtidsmätning utomhus. Bland leverantörerna fanns Blinken Tools, Norsecraft Geo, ForestIT, L5 Navigation, Trimtec och Leica Geosystem.

Senare under kursdagen informerade Holger Steffen på Lantmäteriet om nya forskningsresultat inom landhöjning och klimatförändringar. På eftermiddagen fick kursdeltagarna fick även möjlighet att besöka Swepos driftledningscentral.

Dag två, seminariedagen inleddes med att Dan Norin på Lantmäteriet informerade om statusen för de olika satellitsystemen. Därefter förklarade Jan Johansson från Chalmers om nyttan med att ha flera satellitsystem. Dessutom informerade han om Europas satellitsystem Galileo som idag består av 27 satelliter som ligger på en höjd på 23 222 km ovanför jordytan.

Peter Wiklund, enhetschef på Swepos informerade om vilka åtgärder man vidtar för att ständigt förbättra mätosäkerheten. Bland annat om den förtätade forman av nätverks-RTK där avstånden mellan stationerna är 35 kilometer. Förtätningen påbörjades redan 2010 för att uppnå förbättrad noggrannhet och redundans.

Peter Wiklund berättade också om Swepos projektanpassade konfigurationer där en speciell form av nätverks-RTK för projekt där kraven är extra stora, till exempel för större infrastrukturprojekt. Avståndet mellan stationerna är 10 kilometer.

Swepos kommer också öka tillgängligheten för GNSS mätomfång i svåra miljöer som städer och skog genom att använda alla tillgängliga satellitsystem.

– Vi kommer göra testmätningar med det kinesiska satellitsystemet Beidou under detta år och planerar att Beido läggs med i Swepos nätverks-RTK-tjänst under 2020, säger Peter Wiklund.

Karin Johansson, Kenneth Andersson och Fanny Lindberg från Tyréns visade hur man digitaliserat saneringen av förorenade områden med GNSS och en delvis egetutvecklad telefonapp. Tjänsten innebär stora kostnadsbesparingar och minskad arbetsbelastning.

Erik Willén på Skogforsk infomerade om behovet av förbättrad positionering i skogen och effektivisering av den skogliga avverkningsplanen. Han informerade också om hur digital information  delas i skogliga operationer och hur man skapar bättre underlag för beräkningar från skördardata.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se