Grönt ljus för vätgasdriven JCB grävlastare

Storbritanniens miljöminister Jesse Norman, bevittnade den första offentliga provkörningen av JCB:s vätgasdrivna grävlastare. Den vätgasdrivna maskinen har fått en särskild dispens från den brittiska regeringen, som tillåter JCB att testa den på allmän väg. 

Den brittiska regeringen har godkänt användningen av världens första grävlastare som drivs av en vätgasmotor på brittiska vägar.Storbitanniens miljöminister Jesse Norman, bevittnade den första offentliga provkörningen av JCB:s vätgasdrivna grävlastare. Den vätgasdrivna maskinen har fått en särskild dispens från den brittiska regeringen, som tillåter JCB att testa den på allmän väg. 

En särskild dispens har beviljats som innebär att maskintillverkaren JCB tillåts testa och använda sin vätgasdrivna grävlastare på vägar i Storbritannien. Enligt JCB har man redan skapat 150 arbetstillfällen med löfte om fler när företagets vätgasprojekt fortskrider.

– Från bilar till byggarbetsplatser har industrin en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i vår ekonomi och skapa gröna jobb och välstånd. JCB:s investering i grönare utrustning är ett bra exempel på hur industrin kan få detta att hända genom att använda alternativa bränslen för att generera hållbar ekonomisk tillväxt, säger Jesse Norman, miljöminister i Storbritannien.

– JCB:s vätgasdrivna grävlastare är en världsnyhet i vår bransch, en grävlastare med en specialkonstruerad förbränningsmotor som använder vätgas som energikälla. Det är ett verkligt genombrott – ett koldioxidfritt bränsle som ger kraften att driva kolvarna i en förbränningsmotor, en teknik som har funnits i över 100 år, en teknik som vi alla är bekanta med, säger Lord Bamford, ordförande i JCB.

Jesse Norman besökte JCB:s huvudkontor i Rocester, några mil norr om Birmingham för att se grävlkastaren ta sig ut på vägen i närheten av fabriken där den tillverkats och även inspektera en av JCB:s vätgasmotorer, som är resultatet av ett investeringsprojekt på 100 miljoner pund.

– Jag är glad över att miljöministern själv kom för att bevittna den första körningen av en vätgasdriven grävare på allmän väg. Det är uppenbart för mig att han efter detta besök kommer att uppskatta potentialen för förbränningsmotorer med vätgas för att hjälpa till att leverera nettonollutsläpp snabbare, samtidigt som han lägger till jobb och bidrar med bredare ekonomiska fördelar till byggsektorn, säger Lord Bamford i en kommentar till miljöministerns besök.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se