Sista Minimastern till Umeå brandförsvar

Miniskotaren Vimek Minimaster har en snart 30-årig historia. Företagets båda grundare, innovatörerna Nils-Erik och Lars-Gunnar Nilsson, utvecklade maskinen.
Miniskotaren Vimek Minimaster har en snart 30-årig historia. Företagets båda grundare, innovatörerna Nils-Erik och Lars-Gunnar Nilsson, utvecklade maskinen.

Under flera år var Vimek Minimaster en huvudprodukt för Vimek i Vindeln och när produkten fasades ut 2018 hade Vimek sålt över 1 000 maskiner, både i Sverige och utlandet.

Men det är fler än skogsägare som har upptäckt fördelarna med Minimaster.

– Flera räddningstjänster använder maskinen för att köra ut slang och annan utrustning vid skogsbränder, berättar Vimeks vd Johannes Nilsson. Så det är glädjande att Umeå brandförsvar valde att köpa in ännu en Minimaster, dessutom den sista i sitt slag.

Detta har varit ett samverkansprojekt där vi har levererat maskinen med hydraulisk slangupprullare och där brandförsvaret själva har konstruerat och utrustat maskinens vagnsflak där utrustningen för skogsbrandsbekämpning finns färdigpackad.

Eftersom maskinen ska stå färdiglastad på en anpassad lastväxlarbil under brandrisksäsongen, kan den mycket snabbt vara på plats ute i terrängen och förhoppningsvis förhindra att elden tar sig.

Den nya maskinen har utrustats med en hydraulisk slangupprullare för att underlätta det tunga och krävande arbetet med att rulla in brandslang. Minimaster 630 har även en hydraulisk servostyrning på framhjulen samt vagnsstyrning vilket gör den mycket enklare att hantera i terrängen och man behöver inte använda samma muskelkraft som när man kör den gamla Minimaster 101.

Lars Mårdvall, insatsledare vid Umeå brandförsvar, berättar att Minimastern kommer att användas till att släcka skogsbränder i umeåregionen, det vill säga i Umeå, Robertsfors och Vindens kommuner.

– Vi kommer att byta ut den gamla maskinen i Vindeln så fort vi har ordningsställt flaket – och eftersom alla har varit nöjda med den, föll valet ganska naturligt på en ny Minimaster från Vimek. Men det blev lite bråttom när vi fick veta att detta är den sista modellen som tillverkats, så vi hoppas att även den här maskinen ska kunna hjälpa oss vid skogsbränder i 20 till 25 år framöver som den gamla har gjort.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

vimeks-sista-minimaster-IMG_7193

rgjlygri8jqusgopnzzi btdkf6xpkrvy6uhhqigg

Dela: