John Deere lanserar H-serien skotare och skördare

John Deere 1470H skördare i CTL-sortimentet
John Deere lanserar de första CTL-maskiner i H-serien. De stora skördarna 1270H och 1470H och skotarna 2010H och 2510H presenterades vid ett lanseringsevenemang i finska Järvenpää den 24 april. Skotarstorleksklassen är helt ny. Lastkapaciteten för 2010H-lasttraktorn är 20 ton och 2510H är 25 ton.

John Deeres nya maskiner i H-serien uppges vara mer produktiva, bränsleeffektiva stabilare och kommer med mer användarkomfort. De stora skördarna 1270H och 1470H och skotarna 2010H och 2510H lanserades vid ett evenemang i finska Järvenpää den 24 april.

Skotarstorleken är helt ny och lastkapaciteten för 2010H-skotaren är 20 ton och 2510H skotaren lastar 25 ton.

Den nya motorn i de nya skördarna i H-serien har 10 procent mer kraft och vridmoment. Det nya hydraulsystemet, som inkluderar tre separata pumpar, ger mer kraft och högre arbetstryck för matningen. Det optimerade systemet uppges säkerställa en god bränseekonomi. Det nya aktiva ramlåset ger en bättre stabilitet för maskinen vid arbete både i branta sluttningar och plan terräng. Detta gör det lättare att arbeta när kranen är på sidan av maskinen, vilket ska ge föraren ett större arbetsområde.

Jämfört med G-serien ökar H-seriens skördare produktiviteten avsevärt. Samtidigt ska bränsleförbrukningen per producerad kubikmeter vara lägre än tidigare. 

”De nya skördarna och skotarna i H-serien erbjuder mer produktivitet, bränsleeffektivitet, stabilitet och användarkomfort.” 

Skördarna i H-serien har fått nya kranar som erbjuder cirka 10 procent mer lyftkraft och vridmoment. Lyftkraften på den nya H9-kranen har också ökat med 10 procent, vridmomentet med fem procent jämfört med den tidigare modellen.

john deere 2510H skotare i CTL-sortimentet
John Deeres nya skotare 2510H kommer med en lastförmåga på 25 ton och är ett svar på Ponsse Mammoth som lanserades juni 2022. Den nya, tvåmotoriga drivlinan erbjuder 50 procent högre körhastighet.

I båda skördarmodellerna är motorn vriden 180 grader. Hydraultanken, bränsletanken och pumparna är placerade framför motorn, och kylaren och fläkte är placerade bakom motorn. Med dessa ändringar uppges hytten vara väldigt tyst. Den sänkta bakre delen av maskinen förbättrar sikten bakåt avsevärt. Svängvinkeln på den nya hytten har ökat med 30 grader i båda riktningarna, så hytten svänger nu totalt 220 grader. 

Den roterande och nivellerande förarhytten är nu standard i de stora maskinerna i H-serien.

Skotarna 2010H och 2510H har samma nya design i motorutrymmet. Den nya storleksklassen 20-tons och 25-tons skotare innebär 25 procent högre lastkapacitet. 

Den nya tvåmotoriga drivlinan på 2510 möjliggör också en 50 procentig högre körhastighet. En drivlina med två motorer finns också som tillval för 2010H-skotaren.

De nya kranarna ska ha mer kraft och längre räckvidd är sina föregångare. F10:ans nya räckvidd är 10,2 meter, F9-kranen 10,7 meter. Hydraulslangar och slangdragningarna uppges ha förbättrats. Nya F10 är den mest kraftfulla kranen på marknaden, uppger John Deere. Större gripalternativ är nu tillgängliga med 40 procent mer kranlyftsmoment och 22 procent mer svängmoment. I den nya F9-kranen är lyftmomentet 13 procent högre och vridmomentet 10 procent högre än den tidigare modellen.

Kranarnas nya geometri och fem leder mellan huvudarmen och vipparmen förbättrar styrbarheten och noggrannheten vid lasthantering. Tack vare dem är hastigheten mer enhetlig under hela lastningscykeln.  Den 22-gradiga bakåtlutningsvikeln gör det lättare att arbeta i bränta sluttningar och förbättrar bommen svängfunktion.

Det nya ramlåset ökar stabilteten även med full last. Det nya cylinderbaserade ramlåset förbättrar stabiliteten vid transport av stora laster över långa avstånd.

IBC 3.0 med automatiserade funktioner – automatiskt tillbaka till virke vid pålastning, till lastrede vid avlastning och till transportläge efter avlastning – är nu standard för stora skotare i H-serien.

Här kan du läsa fler nyheter inom skogsmaskiner

john deere 1270H skördare i CTL-sortimentet
JD 1270H och 1470H är utrustade med nya bakre chassin och nya platser för motor, hydraulolja, bränsletankar och pumpar. Detta ska göra hytten väldigt tyst.
John Deere H-serien skotare faktaruta
Faktaruta John Deere H-serien skördare