Volvos nya generation bandgrävmaskiner

De nya generationen bandgrävare från Volvo CE, EC230, EC400 och EC500, har moderniserats för att vara rymligare och mer ergonomiska än tidigare maskiner. Förbättrat gränssnitt mellan människa och maskin. Foto: Per Eriksson

Den nya serien grävmaskiner från Volvo CE premiärvisades på Volvodagarna i Eskilstuna den 29 maj. De nya modellerna har moderniserats för att vara rymligare och mer ergonomiska än tidigare generation. Det nya sortimentet uppges komma med en ny förarmiljö med ett förbättrrat gränssnitt mellan människa och maskin.

Först ut att lanseras är de senaste bandgrävmaskinerna EC500, EC400 och EC230 som visades på Volvodagarna i Eskilstuna. En förnyad förarmiljö med mer utrymme och komfort, med kylbox för förvaring av föremål och USB- och Bluetooth-anslutningar för att ladda mobiltelefoner, spela musik och underlätta kommunikation på plats. De nya maskinerna har dessutom ett förbättrat HMI, en nyckellös motorstart och en kamera som alltid är påslagen.

Bättre tätning säkerställer också en att mindre mängd damm passerar in i hytten, medan förbättrad värme, ventilation och luftkonditionering ska ge en bättre luftcirkulation. Även bullernivåerna har blivit lägre.

Tekniken bakom det nya elektrohydrauliska systemet gör att sensorer kan övervaka förarens rörelser och skicka signaler till den förbättrade huvudstyrventilen. Resultatet blir mjuka och exakta rörelser för grävmaskinens bom, skopa och andra redskap, samt mer exakt grävning och lastning.

Den nya förarmiljön kommer med mer utrymme och högre komfort med bl.a kylbox och USB- och Bluetooth-anslutningar för att ladda mobiltelefonen, spela musik m.m. Foto: Volvo CE, pressbild

Bland en mängd andra effektivitetshöjande funktioner finns ett smart kylsystem, reglering av motorvarvtalet och optimering av motorpumpen för att ytterligare minimera energiförbrukningen, samt en automatisk power boost-funktion för att säkerställa en automatisk inställning av systemtrycket.

– Alla dessa extrafunktioner resulterar inte bara i förbättrad bränsleeffektivitet utan är också en kostnadseffektiv förbättring av den totala ägandekostnaden, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

De nya grävmaskinerna är byggda för att hjälpa kunderna att få ut mer av mindre och arbeta med större precision och hastighet än någonsin tidigare. Tack vare det nya elektrohydrauliska systemet och automatiseringen av bom- och skoprörelser minskar förarens trötthet och effektiviteten ökar, vilket möjliggör exakt grävning och kortare cykeltider med minimal insats.

”Alla dessa extrafunktioner resulterar inte bara i förbättrad bränsleeffektivitet utan är också en kostnadseffektiv förbättring av den totala ägandekostnaden”

De avancerade elektriska styrspakarna och de helt elektriska körpedalerna ger snabba svarstider, medan svängkontrollen, skopvinkelkontrollen och en tiltskopa och tiltrotatorkontroll alla hjälper föraren att hålla en exakt skärvinkel med bara en knapptryckning.

Möjligheten att i förväg ställa in gränser för bommens djup, höjd och svängning säkerställer att förarna utför sina uppgifter med högsta möjliga säkerhetsstandard. Detta kan hjälpa dem att undvika faror över eller under jord, t.ex. kraftledningar, rör och kablar, väggar eller barriärer – och, viktigast av allt, alla människor på arbetsplatsen.

Volvo Smart View med hinderklassificering ger föraren en 360° överblick över maskinens omgivning tack vare kameran och det nya radardetekteringssystemet. Funktionen drar nytta av djupinlärningsteknik och varnar föraren om föremål eller människor upptäcks i närheten eller till och med långt borta. Foto: Volvo CE, pressbild

Volvo Smart View med hinderklassificering ger föraren en 360° överblick över maskinens omgivning tack vare kameran och det nya radardetekteringssystemet. Funktionen drar nytta av djupinlärningsteknik och varnar föraren om föremål eller människor upptäcks i närheten eller till och med långt borta. Radarns räckvidd kan enkelt förinställas på en högupplöst skärm, beroende på hur trång arbetsmiljön är.

Motorhuven är nu helt öppningsbar, den svängbara kondensorn gör det lättare att inspektera kylaren och oljekylaren, en praktisk avstängningsventil förhindrar bränsleläckage och vätskeavtappningen har gjorts enklare och mer miljövänlig.

Här kan du läsa fler nyheter om maskiner

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se