Kompakt skotare från Farma

På Skogsmaskindagarna som arrangerades i Karlskoga 17-18 maj visade Farma den nya skotare LF8 som är en kompakt 8-hjuling med ett lastindex på 1:1 med en lastkapacitet på 8,5 ton.

Skotaren Farma LF8 lanserades hösten 2023 och är en kompakt 8-hjulig skotare med god framkomlighet även i tuff terräng och täta bestånd. Nu har den premiärvisats för svenska marknaden då den visades på Skogsmaskindagarna i Karlskoga.

Skotaren har ett lastindex på 1:1 med en lastkapacitet på 8,5 ton. Farma LF8 lanseras som en allsidig och effektiv gallringsskotare med höga prestanda. Skotaren har ett anpassningsbart lastrede där kunden kan välja mellan standardrede på 3,7 meter, alternativt lång 4,3 meter långt. Bredden på maskinen är 2,2 meter. Den är utrustad med 600 däck. Med 700 däck är bredden 2,42meter.

Maskinen uppges ha en låg tyngdpunkt och med mycket god viktfördelning vilket ska bidra till att skotaren står stabilt och säkert  vid kranarbete samt vid körning i svårare terräng, en hög markfrigång tilltrots. Transmissionen optimerar varje hjuls hastighet, vilket ska minimera markskador och alltid med 100 procent optimal kraftfördelning.

”Farma LF8 lanseras som en allsidig och effektiv gallringsskotare med höga prestanda”

Utan en kardanaxel i midjan som begränsar styrvinkel kan man optimera svängvinkeln upp till 50° och därmed få en smidigare maskin.

Konstruktionen av Farma LF8 ska bidra till hållbar och enkel service, vilket möjliggörs genom få lager, leder och unka servicedelar. Dieselmotorn är en Caterpillar CAT C3.6 Steg V med en effekt på 136 hästkrafter.

Steglös hastighetsreglering mellan 0–24 km/h beroende på varje lands vägregistrering. Den höga oljekapaciteten ger möjligheter till krävande tillbehör så som buskröjare, slaghack, klipp eller skördaraggregat.

Maskinen är utrustat med en robust transmission som är sammansatt av beprövade komponenter. Kranalternativen som erbjuds är från Farmas egentillverkning. Från 6,7 till 8,5 meter.

Här kan du läsa fler nyheter om skogsmaskiner

© Anläggningsvärlden 2024