Volvo kundtestar eldrivna anläggningsbilar

Efter  lanseringen av serietillverkade eldrivna lastbilar för stadstransporter och sophämtning påbörjar Volvo Lastvagnar nu test av två helt eldrivna anläggningsbilar i kombination med laddningslösningar hos kunder.

– Lastbilar i anläggningssegmentet kräver oftast mer effekt och robusthet än i många andra segment och eldrivna lastbilar är inget undantag, säger Jonas Odermalm, vice vd för Electromobility på Volvo Lastvagnar.

– Våra kommersiella lösningar måste uppfylla kraven på hög produktivitet och tillgänglighet, samtidigt som den helt elektriska drivlinan ger fördelar i form av minskade utsläpp och mindre buller. Tester och kundsamarbeten utgör viktiga delar av utvecklingsprocessen.

Som en del av testerna kommer en eldriven Volvo FM-lastbil utrustad med blandare att leverera betong till kunder. Dessutom kommer en eldriven Volvo FMX-lastbil utrustad med kroklyft att användas i större infrastrukturprojekt.

Avsikten med projektet är att utvärdera hur eldrivna lastbilar kan användas för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan. Testerna utvärderar inte bara fordonens prestanda. De utvärderar även det övergripande ekosystemet för elektromobilitet för att hitta laddningsmöjligheter som passar kraven på produktivitet. Fördelarna med att använda eldrivna fordon i stadsmiljöer kommer att mätas i termer av tystare transporter, säkerhet på arbetsplatserna och förarkomfort.

– Den här typen av tester spelar en viktig roll för att få en bättre förståelse för kundernas verksamhet och hur en elektrifiering kan påverka deras dagliga arbete i termer av körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar – i kombination med de fördelar som användningen av tystare och renare transporter ger, säger Ebba Bergbom Wallin, affärsområdeschef för Electromobility på Volvo Lastvagnar.

Testerna av de två eldrivna lastbilarna gör det möjligt att utvärdera den faktiska användningen och belysa de förbättringar som kan behöva göras inför en bredare utrullning.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se