Vimek lanserar ny beståndsgående skördare

Ny beståndsgående skördare från Vimek lanseras. Den nya maskinen med en vikt på drygt 6 ton är byggd utifrån samma maskinplattform som skotaren Vimek 870 och därför flertalet gemensamma tekniska lösningar.

Vimek presenterar nu sina planer för en ny skördarmodell som fått namnet Vimek 470. Den nya skördaren uppges vara starkare, större och mer effektiv men behåller alla skonsamma Vimekegenskaper. Vimek 470 är också byggd utifrån samma maskinplattform som skotaren Vimek 870 och har därför flertalet gemensamma tekniska lösningar

Enligt Vimek får man en högre kvalitet i förstagallringar med beståndsgående maskiner. 

– Vi anser att beståndsgående metoden ännu ger bästa förutsättningar för föraren att utföra gallringen med hög kvalitet. Beståndsgående gallring förutsätter en smidig och lätt skördare med bra sikt och hög kapacitet dessa egenskaper finns i Vimek 470. I kombination med Vimek 870 skotare får du minimalt med stickvägsareal och maskinförarna ges bästa möjlighet att ta aktiva beslut vilka stammar som ska prioriteras och ska växa vidare. Det ger förutsättningarna för hög tillväxt av lönsamma sortiment och minskar risken för skador i beståndet, säger Johannes Nilsson, vd på Vimek.

Nya Vimek 470 har en Mowi P50 kran med en räckvidd på 6,4 meter och lyftmoment på 43 kN. Skördaraggregatet är ett Keto 42 med en kapdia på 42 centimeter och 18 tums svärd.

Vimek Next generation-maskinerna Vimek 470 och 870 är större och starkare än sina föregångare. Och enligt Vimek är de fortfarande skonsamma mot omgivningen. Maskinerna är designade speciellt för träd i gallringsdimensioner och för att orsaka minimala markskador. Dieselmotorerna är Steg V-godkända, klarar HVO bränsle och uppges ha en låg bränsleförbrukning och därmed låga koldioxidutsläpp. Maskinvikten är förhållandevis låg och fördelas ut på ett bra sätt på alla hjul. Föraren sitter lågt placerad för att få bra sikt i ungskogen och en bra förarmiljö.

I september 2023 fick skotaren Vimek 870.2 flera upp uppgraderingar. Vimek 870 togs fram i projektet Next Generation. Vimek 870 är en kompakt skotare specialiserad på gallring efter beståndsgående skördare.

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se