Vimek får största ordern någonsin

Vimek_skordare

Skogsmaskinstillverkaren Vimek i Vindeln har fått sin största order i företagets historia. Affären omfattar 126 skotare och skördare och är värd 160 miljoner kronor. Kunden är det vitryska statliga företaget State Forest Enterprises.

Vitryssland satsar stort för att utveckla ett miljövänligt skogsbruk och har beviljats ett lån av Världsbanken på 40 miljoner dollar öronmärkta för det. Som en del i projektet investerar State Forest Enterprises i ett stort antal miljövänliga och lätta skogsmaskiner.

För att få leverera maskinerna har Vimek deltagit i en offentlig upphandling i tuff konkurrens med sju andra skogsmaskinstillverkare. Upphandlingen har omfattat fyra olika maskinmodeller och storlekar varav Vimek kommer att leverera två.

– Det känns naturligtvis mycket roligt. Det här kommer att säkra vår produktion under lång tid. I dagsläget är det 126 maskiner som ska levereras under cirka tre år, men slår allt väl ut kan volymerna bli ännu högre, berättar Fredrik Lundberg, vd för Vimek.

Totalt handlar affären om 126 kompletta skogsmaskiner fördelade på 74 skördare av modellen Vimek 404 T6 och 52 skotare av modellen Vimek 610.2.

– I och med Världsbankens finansiering, är det en mycket trygg affär för oss, säger Fredrik.

Förutom leveransen av maskinerna så kommer även eftermarknadsarbetet med service, support och reservdelar att betyda en ökad försäljning, bemanning och expansion.

– Inte nog med att vi har en lång och säkrad orderstock, reservdelsbehovet kommer också öka markant under de kommande fem åren. Detta skapar stora möjligheter för våra fortsatta expansionsmöjligheter samt ökar vår konkurrenskraft tack vare ökade volymer, säger Fredrik Lundberg.