Världspremiär för Rottnes nya skördare

rottne_h8d

Rottne hade sålt bortåt tio skördare av den nya modellen H8D utan att någon fått se den. Alla fick vänta till världspremiären på Elmia Wood.  Reaktionen? Bättre än förväntat.

Rottne möttes av stort intresse för hela sitt program på Elmia Wood. Men två maskiner drog blickarna åt sig extra mycket. Det var självklart H8D som aldrig tidigare visats. En fördel med den nya modellen, som överraskade både dem som köpt maskinen utan att ha sett den och alla andra, var att vikten ökat minimalt trots flera viktdrivande förbättringar.

– I praktiken blir totalvikten ungefär densamma, säger Rottnes VD Tobias Johansson.

På papperet är den 700 kg tyngre, men i drift är det en annan historia. En av nyheterna är hydraulmotorer ute i de fyra naven. Var och en väger 100 kg. Därmed behöver entreprenörerna inte vattenfylla hjulen för att öka framkomligheten.

Jämfört med föregångaren har Rottne H8D försetts med steglös transmission med antispinn. Den har även fått lägre ljudnivå och förbättrad slangdragning.

Även skördaraggregatet Rottne EGS406 har ny slangdragning och nya cylindrar.

Bland nyheterna finns även FT4-motor med vändbar fläkt, elmanövrerad hytt-tilt och motorhuv och större bränsletank.

Den andra publikdragaren var skotaren F11D, som presenterades i början av året. Det är en utveckling av Rottnes minsta och storsäljande skotare F10. I nytt och förstärkt utförande lastar den, trots namnet, 12 ton. Det här är ett segment där Rottne haft begränsad närvaro på senare tid.

– Vi har redan sålt den till bland annat Tyskland, Schweiz, Tjeckien och USA, berättar Tobias Johansson.

Av responsen från Elmia Wood att döma, blir H8D och F11D ett efterfrågat maskinsystem.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se