Swecon börjar sälja Volvo Penta-motorer

Ett nytt samarbete mellan Swecon och Volvo Penta innebär att Swecon blir en rikstäkacnade återförsäljare för Volvo Pentas sortment inom industrisegmentet. Foto: Per Eriksson

Det nya partnerskapet innebär att Swecon blir rikstäckande återförsäljare för Volvo Penta inom industrisegmentet med ansvar för försäljning, service, reparation och support på den svenska marknaden.

Samarbetet är ett kombinerat resultat av Swecons strategi att växa sin affär och Volvo Pentas pågående uppdelning av sitt återförsäljarnät i specialiserade partners för industri- respektive marina kunder.

Den industriella sidan av Volvo Pentas verksamhet har vuxit kraftigt under det senaste decenniet och representerar idag hälften av Volvo Pentas verksamhet. I början var det helt logiskt att ha ett gemensamt återförsäljarnätverk för alla våra kunder, men idag ser vi att våra kunder blir mer och mer specialiserade och vi måste gå samma väg för att säkra den bästa kundupplevelsen”, säger Hannes Norrgren, chef för Industrial Business Unit på Volvo Penta.

Volvo Pentas industriverksamhet täcker delsegment som gruvdrift, jordbruk, specialfordon och anläggningsutrustning samt kraftgenerering och batterienergilagringslösningar.

– Genom att gå samman med Swecon kommer vi att kunna tillhandahålla ett högkvalitativt och tillgängligt nätverk av återförsäljare och serviceställen i Sverige. Dessutom är Swecon redan bekant med Volvos produkter genom sitt mångåriga partnerskap med Volvo Construction Equipment, vilket kommer att säkra en snabb introduktion och stark kompetens. Jag ser mycket fram emot att utveckla vår verksamhet tillsammans med Swecon förklarar Hannes Norrgren.

Swecon och dess kontrakterade anläggningar inom Lantmännen kommer att erbjuda försäljning, service, reparation och reservdelar till Volvo Pentas industrikunder.

– Avtalet gör Swecon ännu mer specialiserat på Volvos produkter och ger möjlighet att dra nytta av synergier genom vårt unika och rikstäckande nätverk på 34 orter. Vårt breda servicenätverk och distributionskedjor kommer att ge en större lokal närvaro som blir positiv för Volvo Pentas kunder i industrisegmentet, säger Hans Olofsson, affärschef för tjänster och kompletterande produkter på Swecon.

De nuvarande återförsäljarna kommer att fortsätta leverera så länge deras kontrakt är giltiga. Det är Volvo Pentas ambition att nuvarande återförsäljare eller kunder inte ska påverkas negativt i övergången.

Det nya återförsäljarupplägget börjar gälla någon gång under första kvartalet 2024 och omfattar endast den svenska delen av Swecon. Exakt datum för aktiveringen kommer att meddelas innan årsskiftet.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se