Stor efterfrågan på begagnade skogsmaskiner

skotare-rottne-2

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar och skapar sysselsättning i hela landet. 70 000 personer i Sverige får arbete från skogen. Att skogsnäringen är en stor sektor är någonting som auktionsföretaget Klaravik tydligt märker av.

Behovet av skogsmaskiner är stort och vi ser att många maskiner kommer in på auktionsplattformen.

Till exempel gick en Rottne F10 B skotare i Kinda under klubban i februari efter en intensiv budgivning på sluttampen. Vi ville gärna veta lite mer om transaktionen och historien bakom så vi ringde upp köparen som bor på andra sidan Östersjön, i Finland. Markku Rintamäki arbetar med att importera och sälja skogsmaskiner i Finland, och Rottne är en favorit.

– En stor anledning till högtrycket inom skogsindustrin är att intresset för skandinaviskt trä är väldigt stort i Kina. Markku Rintamäki, maskinhandlare.

Markku Rintamäki berättar att utvecklingen för skogsindustrin formligen har exploderat i Finland bara under det senaste året. Med högre priser och stor efterfrågan, samtidigt som skogsmaskiner är en bristvara, råder det nu en ordentlig högsäsong inom skogsindustrin.

– En stor anledning till högtrycket inom skogsindustrin är att intresset för skandinaviskt trä är väldigt stort i Kina. Däremot råder det stor brist på skogsmaskiner och det är det stora problemet, att hitta bra skogsmaskiner förklarar Markku Rintamäki.

Markku Rintamäki brukar därför hålla koll på den svenska marknaden och det var så han såg auktionen med en Rottne F10 B. Markku säger att hans strategi var att komma in sent i matchen. – Det är den sista timmen under auktionen som är den viktigaste.

Markku berättar att det fanns en till köpare som verkade lika bestämd som han att ta hem skotaren, så det blev en svettig sista timme där Markku till slut tog hem vinsten.

Nu ser Markku fram emot att få ta emot sin nya Rottne F10 B, serva den och sedan sälja den vidare i Finland.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se