Smart Volvogrävare med snabbfäste och tiltrotator

Tingsholmens Entreorenad blir först i världen med en Volvo Smart Connect-grävmaskin som tillåter tiltrotatorer från flera tillverkare att ansluta sig direkt mot maskinen för både styrning och integration till Volvo’s maskinstyrningssystem Volvo Dig Assist. Från vänster: Elias Svensson, John Svensson och Oscar Svensson.
Foto: Mats Thorner, MT-Förlag.

I början av året meddelande Volvo CE att de utvecklat sin lösning Volvo Smart Connect. Det är ett tillval från fabrik som tillåter tiltrotatoror från flera tillverkare att ansluta sig direkt mot maskinen för både styrning och integration till Volvos maskinstyrningssystem Dig Assist.

Samtidigt meddelade tiltrotortillverkaren  Engcon att de anpassar sitt styrsystem DC2 för denna möjlighet i och med tillvalet Engcon Machine Link. Det innebär en typ av plug & play lösning för Engcons tiltrotatorer och styrsystem och det blir Volvos uppdaterade grävmaskiner EC250E och EC300E som blir först ut att få detta.

Volvos återförsäljare Swecon har nu monterat en Engcon tiltrotator på världens första Smart Connect-maskin, en EC250E som är beställd av Tingsholmens Entreprenad i Eksjö. Den nya bandgrävaren har utrustats med Engcons automatiska snabbfästessystem EC-Oil och en EC226 tiltrotator.

– Vi har fem grävmaskiner i företaget, varav fyra med Engcon och den femte maskinen som är utrustad med ett annat tiltrotator-fabrikat, ska nu bytas in till den nya EC250:n med Engcon, säger Elias Svensson, delägare av Tingsholmens Entreprenad.

Elias Svensson driver entreprenadföretaget tillsammans med sin kusin John Svensson och han berättar att de har goda erfarenheter av Engcons driftsäkerhet.

Elias Svenssons nya EC250E utrustades på Swecons utrustningsverkstad i Jönköping och han var på plats när maskinen rullades ut.

– Maskinen ser suveränt fin ut, säger Elias när han tittar på det färdiga resultatet. En skinande ny Volvo EC250E fullutrustad med Engcons automatiska snabbfäste, tiltrotator, maskinstyrning från Leica Geosystems, centralsmörjning, med mera.

Nu väntar ett stort jobb i Habo där den nya bandgrävaren ska sättas in i terrasserings- och VA-arbeten.

– Det är alltid roligt med en ny maskin och denna gång blir det extra roligt att få sätta skopan i marken, säger Elias Svensson.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se