Skräddarsydd för effektiv flisning

BK Andersson Åkeri i Insjön har nyligen investerat i en Albach Diamant 2000 flishugg. Eftersom maskinen är lätt att flytta kommer den användas för en mängd olika flisuppdrag. Just nu flisar BK Andersson på Mellanskogs bränsleterminal i Forsbacka, strax utanför Gävle.

BK Andersson har sedan tidigare sjutton lastbilar i fordonsparken. I första hand flisbilar, men även lastväxlare och bulkbilar. Tack vare att man har egna flisbilar kan man själva styra över logistiken, beroende på hur mycket flis som ska transporteras till värmeverken.

På bränlseterminalen i Forsbacka flisar BK Andersson Åkeri stora mängder med granbarkborreangripet virke. Det rör sig om tusentals kubikmeter bara på denna terminal.

Flismaskinen Albach Diamant 2000 lanserades i Sverige 2016 av företaget Sunnerby Jord & Skog och är en maskin som i grunden är byggd för att flisa – ingenting annat. terrängegenskaperna är bra i jämförelse med en lastbil men kan inte jämföras med en skotarburen hugg. Den tar sig fram på åkrar, betesvallar och kan även åka en bit ut på hygget om det är bra bärighet och inte för stora hinder i vägen.

Motorn är en 16,1 liters Volvo Penta på 700 hästkrafter. Maskinen är inregistrerad fordonsklass N3G- (terränggående special lastbil med tillägg mobilkran), vilket innebär att maskinen kan framföras på motorväg i 70 km/tim. Det innebär också att föraren måste ha C-kort.

Inmatningsbredden är 1230 mm och den vertikala öppningen är 980 mm.

Trummans rotation är på cirka 430 v/minut och den är utrustad med sex knivar på 200 mm bredd.

maskinen är byggd för att lika gärna stå vecka efter vecka och flisa stamved som att flisa grot längs med skogsbilvägar.

– Det gör den unik då det breddar användningsområdet markant för arbetsgivaren och entreprenören, säger Per Carlsson på den svenska återförsäljaren Sunnerby Jord & Skog.

– Maskinen är mycket lättarbetat. En av de saker jag gillar bäst är det stora matarbordet med den rullande mattan och sidorullar samt mattan uppifrån, säger Lars Lindqvist, maskinförare hos BK Andersson Åkeri. Tack vare detta behöver man inte arbeta speciellt mycket med kranen. Maskinen sköter matningen nästan helt själv.

– Komforten i hytten är också i en klass för sig förklarar Lars Lindqvist. Hytten är luftfjädrad och har både luftkonditionering och golvvärme. det finns inga analoga instrument utan alla inställningar görs i en pekskärm.

Vid flisning höjs hytten upp till 4,8 meter i ögonhöjd vilket gör att föraren har en bra överblick över hela arbetsområdet. Stolen kan vridas 180 grader och har trepunktsbälte.

– Albach Diamant 2000 har två hjulaxlar när den går i terräng eller på terminal. Den har även krabbstyrning. När man transporterar maskinen på väg fäller man ner två axlar för att klara axeltrycket och får därmend en stabil maskin på vägen, säger Per Carlsson.

Sedan introduktionen på den svenska marknaden har man hittills hunnit leverera fjorton maskiner, och flera är på väg ut.

Förbättringar i rotorns utformning och de nya optimerade inställningarna i programvaran minimerar dammbildning och bränsleförbrukningen. Snittlängden kan enkelt  varieras mellan 20–60 mm. Såll finns mellan 25–125 mm. Albachs trumma levereras med 60 mm snittlängd, den grövsta och renaste flisen som finns att tillgå. Det gör att flisen får betydligt förbättrade lagringsegenskaper samt att många större pannor letar efter så grov flis som möjligt till sina pannor. 

Text & foto: Per Eriksson.

Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

Från hytten har man bra överblick över arbetsområdet och matarbordet.
Trummans vertikala inmatning är 980 mm. Inmatningen har frammatande mattor och stora sidorullar.
– Komforten i hytten är i en klass för sig förklarar Lars Lindqvist, maskinförare på BK Andersson Åkeri. Hytten är luftfjädrad och har både luftkonditionering och golvvärme.