Skandalsoporna i Kassmyra är nu bortforslade

Av hälsomässiga skäl bedömde både Botkyrka kommun och Naturvårdsverket att läget i Kassmyra var såpass akut att soporna måste bort så fort som möjligt och man gav Miljöföretaget Ragn-Sells i uppdrag att utföra bortforslingen som nu har avslutats.

Miljöföretaget Ragn-Sells har nu avslutat bortforslingen av de uppmärksammade avfallshögarna i Kassmyra i Botkyrka kommun i södra Stockholm.

Enligt Ragn-Sells har nästan 48.000 ton blandat avfall lämnat Kassmyra och företaget arbetar nu med att behandla och återvinna avfallet.

– Det är glädjande att avfallshögarna från Kassmyra inte längre riskerar att ställa till problem för människor eller miljö i Botkyrka. Vi har haft ett mycket bra samarbete med kommunen, som har varit lyhörd när vi velat skynda på arbetet för att minska risken för lukt och bränder, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Det var i höstas som Ragn-Sells fick i uppdrag att forsla bort det osorterade byggavfallet från de så kallade Kassmyrahögarna. Avfallshögarna har uppmärksammats långt bortom Botkyrka sedan ägarna i skandalbolaget NMT Think Pink bakom avfallet delgivits misstanke om miljöbrott.

– Äntligen, det går inte att beskriva på annat sätt. I dag är en stor dag för Botkyrka, men vårt arbete mot dessa kriminella verksamheter är långt ifrån över, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Den sista november förra året rullade de första lastbilarna ut från Kassmyra. Under arbetet med att gräva ur och transportera bort den stora avfallshögen fanns en risk att bränder skulle kunna uppstå och arbetet skedde därför dygnet runt efter jul- och nyårshelgerna. Samtidigt som man ökade säkerheten innebar upplägget att bortforslingen avslutades redan i början av februari.

Nu fortsätter arbetet på Ragn-Sells olika anläggningar i Stockholm och Norrköping med att behandla och återvinna de nästan 48 000 tonnen avfall på bästa möjliga sätt.

– Menar vi allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi använda de resurser vi redan har, så många gånger det bara går. Då är det avgörande att allt avfall hanteras på ett korrekt och ansvarsfullt sätt, så att vi tar vara på värdefullt material samtidigt som miljögifter tas bort, säger Mikael Hedström.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se