Sampo Rosenlew lanserar ny gallringsskördare

web_dsf1091

På MellanskogsElmia i Sala den 19-20 augusti,  premiärvisade finska maskintillverkaren Sampo Rosenlew sin nya gallringsskördare HR46X.

Enligt tillverkaren har det gjorts många förbättringar på konstruktionen av den nya skördaren. – Sampo Rosenlew HR46X är utvecklad speciellt för gallringsskogens förhållanden. Maskinens smidighet är svårslagen tack vare midjans stora styrvinkel samt maskinens dimensioner. Det säger Mikael Ingemarsson, säljansvarig för Sampo Rosenlew i Sverige.

Med HR46X kan man utnyttja den beståndsgående metoden. Den grunläggande idén är att gallringsskördaren kan köras även utanför de stickvägar som öppnats för skotaren. En annat nyhet är att transmissionen nu är 100 procent hydrostatisk, utan öppna, roterande axlar som kan utsättas för skador.

Maskinens rörelser uppges vara mjuka och den ska vara bekväm att köra. Skördaren är också tystare än tidigare. Ändring från en växel till nästa sker elektriskt. I hytten är synfältet från rot till topp. På taket finns speciella strålkastare för trädtopparna vilka är nödvändiga vid gallring.

Arbetsvikten är från 8.000–9.500 kilo. Motorn är en Agco Power 44 CTA på 114 hästkrafter vid 2200 v/minut. Den levereras med ett Kesla 18RH, Keto 51-55 eller Nisula 400H aggregat. Max kvistdiameter är cirka 320 mm. Datorn är av fabrikat Motomit.