Säkrare maskinunderhåll med Enerpac domkraft

Enerpac har i samarbete med ett maskinunderhållsföretag utvecklat ett lyftsystem för grävmaskiner som är användbart vid underhåll av svängmotorn.

Enerpac, ett amerikanskt specialistföretag med anor ända tillbaka till 1910-talet som underleverantör av vattenpumpar till T-Forden, har nu lanserat ett lyftsystem för säkrare underhåll av grävmaskiner. Baserat på företagets SCJ Series Cube Jacks, gör det att hela maskinen, bommen eller stickan kan höjas samtidigt som undervagnen kan tas bort på ett säkert sätt.

Vid service av grävmaskinens svängkrans och lager måste undervagnsenheten separeras från maskinen och bommen för att ge åtkomst till svängmotorn och flera uppsättningar av planetväxlar. Hittills har det krävts minst två service tekniker som lyfte maskinen med hjälp av domkrafter, en tidskrävande och farlig uppgift.

Enerpacs kubdomkraftlyftsystem erbjuder ett säkrare, CE-certifierat tillvägagångssätt för borttagning av undervagnen. Det består av två par kubdomkrafter som ger samordnade hydrauliska lyft av laster upp till 25 ton per domkraft på en höjd av 2 m. Två kub-domkrafter är placerade under en lyftbalk på baksidan av grävmaskinen, medan två kub-domkrafter är placerade under stickans klackar. Varje par kub-domkrafter är anslutna till en hydraulpump för att synkront höja och sänka grävmaskinens kropp och sticka.

”Enerpacs kubdomkraftlyftsystem erbjuder ett säkrare, CE-certifierat tillvägagångssätt för borttagning av undervagnen”

Lyftsystemet har utvecklats i samarbete med ett ledande underhållsföretag för grävmaskiner, som letar efter ett säkrare, CE-certifierat tillvägagångssätt för borttagning av underrede. Det låser sig automatiskt, så att tekniker kan arbeta säkert under den upphöjda maskinen, utan att behöva tillgripa sekundära mobilkranar och liknande.

– Systemet har framförallt välkomnats för dess säkerhet, precision vid lyft och sänkning samt enkelhet och snabbhet vid installation, skriver Enerpac i ett pressmeddelande

Enerpacs cube jack-teknologi är väl beprövad i många industriella lyftapplikationer. SC Series Cube Jacks använder en baslyftram och självjusterande, lätta stålgallerblock för att ge ett stabiliserat lyft med hög kapacitet, vilket erbjuder ett säkrare, mer kontrollerat och effektivt alternativ.

Här kan du läsa fler nyheter om entreprenadredskap

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se