Rottne investerar 40 miljoner för att växa

Skogsmaskinsföretaget Rottne Industri gör sin största satsning någonsin. Företaget investerar nu 40 miljoner kronor i två nya bäddfräsar och en ny industrihall på cirka 1 700 kvadratmeter. Den nya satsningen förväntas även ge nya arbetstillfällen. Foto: Per Eriksson

Skogsmaskintillverkaren Rottne gör sin största sing någonsin och investerar 40 miljoner kronor i två nya bäddfräsar och en ny industrihall på cirka 1.700 kvadratmeter.

 Vi ska öka produktionskapaciteten. Som ett led i detta gör vi en storsatsning genom att specialisera våra fabriker, säger Tobias Johansson, vd på Rottne Industri.

Sedan många år tillverkar Rottne en stor del av komponenterna till maskinerna i de egna fabrikerna. Den nya satsningen innebär att all bearbetning av större komponenter kommer ske i huvudfabriken i Rottne, medan fabriken i Lenhovda kommer att specialisera mer på robotsvetsning.

  – Vi har tagit fram en långsiktig strategi på vilka objekt som vi ska tillverka för att nå vår framtida volymökning, säger Anders Börjesson, majoritetsägare av Rottne Industri.

En stor del av investeringen består av två toppmoderna bäddfräsar tillverkade och utformade för att hantera stora, tunga och långa objekt. Det är maskiner i tiomiljonersklassen för bearbetning av stora svetsade komponenter som exempelvis ramar. Den första kommer finnas på plats om ett år.

  – Här handlar det om bäddfräsar med den allra senaste teknologin som ska klara av vårt mål på 300 tillverkade maskiner per år, mot dagens 150–200, säger Joakim Ragnarsson, produktionschef på Rottne Industri.

Den andra stora satsningen sker i huvudfabriken i Rottne. All tvättning, blästring och målning kommer framöver ske i Rottne. Detta som ett led i specialiseringen. Enligt Rottne kommer det göra plats för att tillverka en större komponentvolym i Lenhovda.

– Vi passar även på att förbättra internlogistiken genom att bygga ihop flera av byggnaderna på huvudfabriken, säger Tobias Johansson.

Den nya satsningen förväntas även att skapa arbetstillfällen både i Rottne och Lenhovda. 

– Vi kommer att behöva anställa en produktionstekniker, med inriktning mot bearbetning, inom kort som kan finnas med på den här unika resan från start, säger Joakim Ragnarsson.

Arbetet kommer att ta sin början i höst och sedan är ambitionen att den nya byggnaden ska stå klar och den första maskinen vara installerad i mitten av 2022. Därefter kommer investeringsarbetet att pågå successivt.

© Anläggningsvärlden.se
info@anlaggningsvarlden.se