Positivt på svenska skotarmarknaden

_DSF1642

Första halvan av 2017 har börjar relativt bra när det gäller antalet registrerade skotare. Sju procent fler registrerade maskiner första halvåret i år indikerar ett helår med ca 310 registrerade skotare. Det är jämnt i toppen mellan John Deere och Komatsu och dessa två tillverkare har dominerat den svenska skotarmarknaden de senaste 13 åren.

Den svenska skotarmarknaden har under de senaste åren rört sig runt 300 registrerade maskiner per år vilket är en minskning jämfört med för 10 år sedan. Då låg genomsnittet runt 350 skotare per år. Trots att det avverkas lika mycket varje år nu så behövs det alltså färre maskiner.

-Den största förklaringen till minskningen är säkert att skotarnas genomsnittliga storlek har ökat. Dessutom har skogsmaskinernas TU (den tekniska utnyttjandegraden) konstant förbättrats tack vare ständig produktutveckling och förbättringar av maskinföretagens service, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum som har sammanställt skotarstatistiken.

-Den största förklaringen till minskningen är säkert att skotarnas genomsnittliga storlek har ökat, Torbjörn Johnsen, Skogsforum.

Tittar man tillbaka över tid så har John Deere och Komatsu tillsammans stått för två tredjedelar av skotarmarknaden de senaste 13 åren med något enstaka undantag. Även om de båda största leverantörerna hållit en stabil marknadsposition tillsammans de senaste 13 åren så har det skett en inbördes förändring mellan John Deere och Komatsus marknadsandelar. Komatsu har de senaste fem åren haft en ökande trend och idag är det mycket jämnt mellan de två största skotartillverkarna som nu har en knapp tredjedel var av marknaden.

I den sista tredjedelen slåss främst Ponsse, Rottne och Ecolog om hur den kakan ska fördelas och just nu är det Ponsse som har tredjeplatsen med 15,7 procent marknadsandel. Rottne är fyra med 9,7 procent men EcoLog flåsar nu smålänningarna i nacken och har hittills i år 7,5 procent av skotarregistreringarna. Skillnaden mellan Rottne och EcoLog har aldrig varit mindre sedan 2005.

skotare_marknad_anlaggning_0617

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se