Nytt styrsystem från Mählers

Mählers styrsystem MC3 är utvecklat för att styra all utrustning på lastbilen och samlar manövreringen samlad i en ergonomisk, mångfunktionell joystick. Styrsystemet visas på årets MaskinExpo, den 23–25 maj. Foto: Ole Martin Wold
Mählers styrsystem MC3 är utvecklat för att styra all utrustning på lastbilen och samlar manövreringen samlad i en ergonomisk, mångfunktionell joystick. Styrsystemet visas på årets MaskinExpo, den 23–25 maj. Foto: Ole Martin Wold

Efter ett par års utveckling och hårda tester är nu Mählers nya proportionella styrsystem MC3 klart att rullas ut för försäljning. Systemet är utvecklat för mjukare och säkrare styrning av lastbilens utrustning. Stor vikt har lagts vid att skapa en bättre fingertoppskänsla för den som exempelvis plogar, hyvlar, saltar och grusar eller tippar sitt flak.

MC3 är byggt för fjärrsupport där det, via mobilnätet, är möjligt att koppla upp styrsystemet och få teknisk support, oavsett var kunden än befinner sig.

– Uppdraget var att ta fram ett modulärt styrsystem med fokus på den rätta känslan, ergonomi och högsta säkerhet. Det tycker både vi och våra kunder att vi lyckats med, säger Ingemar Nyberg, vd på Mählers samt projektledare för MC3.

Att MC3 är ett proportionellt styrsystem innebär att all plogutrustning kan styras steglöst. Dessutom är mjukvaran anpassad för att stödja styrning av andra typer av funktioner, såsom sand- och saltutrustning samt tippflak.

”Uppdraget var att ta fram ett modulärt styrsystem med fokus på den rätta känslan.”  Ingemar Nyberg vd på Mählers.

– Det är precis det vi menar med modulärt. Vår ambition är att MC3 ska klara att styra all extra utrustning på lastbilen, säger Ingemar Nyberg.

Själva styrningen av plog och övrig utrustning sker via MIG2, en ergonomisk och mångfunktionell joystick. Ursprungligen utvecklades joysticken för att styra Engcons tiltrotatorer för grävmaskiner.

Support och uppdatering av mjukvara på MC3 är möjlig via appen ”Mählers Control System 3” som, via Google Play-butiken, laddas ner till en Androidtelefon. Därefter ringer kunden supporten som kopplar upp sig mot MC3, oavsett var lastbilen än står.

– Verkstaden kommer på detta sätt kunna läsa felkoder, göra justeringar av systemet, skicka mjukvaruuppdateringar och liknande, oavsett var lastbilen än befinner sig, säger Ingemar Nyberg.

Länk till Mählers

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se

Joystick_3