Nytt redskapshanteringssystem från SVAB

 

Tool Recognition som är en del av nya Quantum plattformen från SVAB består av batteridrivna trådlösa enheter som fästs på redskapen, förklarar Fredrik Eriksson, vd och marknadschef på SVAB.
– Tool Recognition som är en del av nya Quantum plattformen från SVAB består av batteridrivna trådlösa enheter som fästs på redskapen, förklarar Fredrik Eriksson, vd och marknadschef på SVAB. Foto: Per Eriksson.

Vid den internationella produktlanseringsdagen som hölls tillsammans med systerföretaget Steelwrist den 26 April i Sollentuna, lanserade SVAB ett nytt redskapshanteringssystem. Anläggningsvärlden var förstås där.

Quantum Tool Recognition är ett nytt redskapshanteringssystem och är en del av SVAB´s nya Quantum-plattform.

Kraven på förbättrad effektivitet ökar konstant och som ett resultat blir både grävmaskiner, verktyg och styrsystem mer intelligenta. Med Quantum Tool Recognition, kommer en liten, robust och kostnadseffektiv modul ge intelligens även åt redskapen. Dessa moduler kommer trådlöst kommunicera med grävmaskinen och sin omvärld. Detta innebär att grävmaskinen automatisk kan känna av vilket redskap som sitter monterat.

Systemet kan dessutom tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta vart redskapet är. Tool Recognition som är en del av nya Quantum plattformen består av batteridrivna trådlösa enheter som fästs på redskapen, samt Quantum plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Batteritiden beräknas att hålla i upp till fem år.

Quantum plattformen kan även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Med Tool Recognition behöver föraren inte själv byta till rätt redskap i grävsystemet. Så risken att man glömmer det elimineras, vilket idag orsakar mycket extra arbete, eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet med detta projekt har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Markus Nilsson.

– Andra kundönskemål som vi har löst med Quantum Tool Recongnition är när många olika redskap används på en arbetsplats och det kommer en ny förare. Den nya föraren vet inte alltid vart tidigare förare har placerat redskapen då han gått hem för dagen. Nu kan den nya föraren bara logga in på Quantum appen och se vart tidigare förare har placerat redskapen säger Henrik Risberg, teknisk chef på SVAB.

Quantum Tool Recognition kan även ge föraren eller ägaren meddelanden om hur mycket ett redskap har använts och när det är dags att serva det. Quantum Tool Recongnition kommer att säljas som ett fristående kit och kommer fungera på alla grävmaskiner oberoende av övrigt installerade styrsystem. I kombination med SVAB´s tiltrotatorstyrning kommer systemet även automatiskt anpassa inställningarna beroende på vilket redskap som är påkopplat.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se