Ferry Svan ny juniorvärldsmästare i Timbersports

 

Ferry Svan of Sweden celebrates during the Stihl Timbersports Rookie World Championship at the Cruise Center Altona in Hamburg, Germany on May 20, 2017.

Ferry Svan prickade toppformen när världsmästerskapet för juniorer avgjordes i Hamburg under helgen. En seger och två andraplatser i de fyra deltävlingarna räckte till seger före Blake Marsh från Australien.

Det var en mycket glad och nöjd Ferry Svan som tog emot guldmedaljen på lördagskvällen inför en utsåld arena i Hamburgs hamnområde.

– Jag visste att formen var bra men att det skulle räcka till guld vågade jag inte riktigt tro med tanke på konkurrensen. Desto skönare att det höll hela vägen, kommenterade Ferry Svan som nu blir ett av flera dragplåster när Nordiska Mästerskapen i Timbersports arrangeras i Göteborg den 24–26 augusti för både juniorer och seniorer.

Det var dramatik på hög nivå i Hamburg redan från start. Rookie-VM skulle egentligen avgjorts under fredagskvällen, men efter första deltävlingen Stock Saw, som Ferry vann, fick tävlingen avbrytas på grund av oväder. De tre återstående deltävlingarna flyttades till lördagen men avbrottet verkade inte störa Ferry. Han kom tvåa i Standing Block Chop och Single Buck. Det var först i avslutande Underhand Chop som nerverna kom in i bilden. En femteplats räckte dock till en totalseger, en poäng före Blake Marsh från Australien och kanadensaren George Williams.

Lagkaptenen för svenska landslaget, Hans-Ove Hansson, fanns på plats för att stötta Ferry Svan och han är mer än imponerad av 21-åringens framfart.

– Det var en helt underbar seger och en belöning för all den träning som Ferry lagt ner på senare tid. Han kan bli hur bra som helst om motivationen finns där och det vet jag att den gör. Med denna triumf har Ferry även börjat banka på dörren till svenska landslaget för seniorer. Vi får se när han är mogen att ta steget över till seniorerna, konstaterar Hans-Ove Hansson.

Timbersports har de senaste åren dominerats av atleter från Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada. I Hamburg uppmärksammades att Sverige och därmed Europa nu är med i världseliten på allvar, i varje fall på juniorsidan.

Om Australien fick se sig slagna i Rookie-VM, så blev det revansch direkt när åtta av världens bästa seniorer gjorde upp om Champions Trophy 2017. Brad de Losa tog titeln för tredje året i rad i en rafflande final mot Stirling Hart från Kanada. Med en sluttid på 1:02,23 var segermarginalen endast fyra tiondelar. Så jämnt är det i världstoppen av Timbersports och det är där Ferry Svan vill befinna sig om några år när han går över till seniorsidan på internationell nivå.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se

Ferry Svan (SWE)