Nya kortrumpade bandgrävare från Kobelco

Japanska Kobelco lanserar två nya modeller till sitt SR- (kortrumade) sortiment. De nya SK230SRLV-7 och SK270SR(N)LC-7 följer Kobelcos Performance x design-koncept.

Kobelco introducerade konceptet ”Short Radius” (SR) 1996 och nu har man det största sortimentet på marknaden för kortrumpade grävare som täcker maskiner från 1 ton (SK10SR-2E) till 38 ton (SK380SRLC).

De nya SK230SRL och SK270SR(N)LC-7 är utrustade med en kraftfull Yanmar Steg V-kompatibel motor som ger 127 kilowatts effekt och 22 procent högre vridmoment jämfört med tidigare modeller. Dessutom har bytesintervallet för DPF förlängts från 4.500 till 6.000 timmars drift, vilket ska resultera i mindre stilleståndstid för underhåll.

Med en vikt på 24 ton (SK230SRLC-7) och 27,3 ton (SK270SR(N)LC-7 med knäckbom), ger de nya maskinerna extremt exakt drift genom utmärkt styrbarhet och smidig hydraulik, skriver Kobelco i ett pressmeddelande. Deras längre underrede säkerställer också utmärkt stabilitet även vid lyft av tunga laster. Till exempel ger SK270SR(N)LC-7:s kombination av högre hydrauliskt tryck (Heavy Lift) och balanserad chassilayout en högre lyftkapacitet, vilket är idealiskt vid arbete med tyngre redskap.

Samtidigt har SK230SRLC-7:s bom- och skopcylinder förstärkts, vilket ska ge mer grävkraft och hållbarhet. Bommens plåttjocklek har ökats med 25 procent (1,25 gånger starkare än den tidigare -5 generationens modell). Skopcylindern har förstärkts genom att förstora flänsen och öka diametern på stångsidans stift från 80 till 85 millimeter.

Som en del av Kobelcos Performance x Design-koncept drar SK230SRLC-7 och SK270SR(N)LC-7 också nytta av förbättrad hyttdesign, ergonomi och säkerhetsfunktioner. Kobelco-märkt Grammer luftfjädrad förarstol rör sig tillsammans med armstöden och de hydrauliska reglagen för att minska förarens trötthet och ger utmärkt stötdämpning och överlägsen åkkomfort.

Den rymliga hytten är även utrustad med DAB+-radio, Bluetooth och handsfree-telefon. Dessutom styr jog-ratten flera funktioner på 10-tums färgskärmen, inklusive drifthistorik, underhållscykel, bränsle- och vattentemperaturmätare samt hydraulisk oljeflödesjustering. För att förbättra sikten på arbetsplatsen, särskilt när de används under de mörkare vintermånaderna, har de nya SK230SRLC-7 och SK270SR(N)LC-7 också utrustats med två ljusstarka LED-arbetsljus.

– Ökade krav på urban infrastruktur, verktyg och vägbyggen innebär en ökad efterfrågan på kompakta maskiner. De nya SK230SRLC-7 och SK270SR(N)LC-7 ger samma kraftfulla prestanda och lyftkapacitet som våra medelviktiga konventionella maskiner, men med en mindre svängradie på bara 4,06 meter (SK230SRLC) och 3,68 meter (SK270SRLC). De två nya SR-modellerna kommer också att bana väg för lanseringen av den större SK380SRLC-7 senare i år, säger Wesley Elverding, produktmarknadschef på Kobelco i Europa i en kommentar till lanseringen av de bandgrävarna.

Svensk generalagent för Kobelco är KH-Maskin.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se