Ny teknik förbättrar hanteringen av avfall på byggarbetsplatser

Ulrikke Lien, vd på det norska teknikföretaget Sensorita visar upp företagets övervakningssensor monterad på en tiokubiks container. Sensorn är utvecklad i samarbete med Ragn-Sells.

Tøyenbadet i Oslo är stadens största simanläggning och stadens nya huvudbad för både sport och allmänhet. Detta byggprojekt har genomförts med byggföretagen AF Gruppen och Oslobygg, som är Norges största byggare och fastighetsförvaltare.

Genom miljöföretaget Ragn-Sells och teknikföretaget Sonsorita är detta ett av de första byggprojekt i Norge där en lösning för nivåmätning i öppna containrar testas i full drift.

Redan 2020 kom Jon Lille-Schulstad och Andreas Brønmo från Ragn-Sells i kontakt med grundaren Ulrikke Lien och hennes företag Sensorita, en Oslo-baserad leverantör av sensorer och mjukvara till avfallsindustrin. Ragn-Sells behövde kunna mäta fyllnadsgraden i öppna containrar på byggarbetsplatser.

Ulrikke Lien antog utmaningen och tillsammans med sin personal utvecklade de sensorer som var anpassade för detta ändamål. Det som gör Sensoritas teknologi unik är att den med hjälp av radarbilder och maskininlärning kan identifiera fyllnadsnivån i stora öppna avfallsbehållare. Detta gör det möjligt för Ragn-Sells att kunna automatisera beställningen av tömning och byte av containrar samt lokalisera dessa.

På byggarbetsplatser, där effektiv avfallshantering är avgörande för ett framgångsrikt projekt, kan detta spara upp till en hel arbetsdag varje vecka. Idag läggs mycket tid på att övervaka fyllnadsnivån och beställa tömning av containrar. Kyrre Sletteberg, som är verksamhetschef på AF Gruppen, säger att det är spännande att få vara med och testa ny teknik. Han föreställer sig att det kan frigöra tid som läggs på övervakning och beställning. 

Genom att utnyttja Sensoritas teknologi samlas nya insikter som bidrar till att Ragn-Sells kan erbjuda helt nya tjänster på marknaden. Ragn-Sells kan nu prata om kapacitet till kunderna istället för bara en container som kan fyllas. Genom att minska andelen överfyllda containrar bidrar det till effektivare, säkrare byggarbetsplatser och mindre felsortering, vilket är bra för alla parter. För Oslobygg är det viktigt att kunna jämföra data och information över byggprojekt. Dessutom är detta miljövänligt i den meningen att man inte plockar upp halvfulla containrar och slipper onödiga transporter. 

– Vi är väldigt glada över att kunna bidra med vår avancerade teknik till ett viktigt projekt som Tøyenbadet. Genom att automatisera avfallshanteringen kan vi hjälpa till att öka effektiviteten och minska kostnaderna för byggprojektet. Vi ser fram emot att fortsätta och utöka samarbetet med Ragn-Sells inom avfallshantering, säger Ulrikke Lien, grundare och vd för Sensorita.

– Samarbetet med Sensorita passar perfekt med vårt mål att erbjuda innovativa avfallshanteringslösningar. Vi ser en stor möjlighet att öka kundnyttan och att spara tid för våra kunder genom att automatisera beställningsprocessen kring avfallshantering. Samtidigt ser vi att detta kan minska mängden överfyllda containrar, vilket i sin tur bidrar till bättre sortering, säger Andreas Brønmo, digitaliseringschef på Ragn-Sells i Norge.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se