Ny Sifoundersökning: Fyra av tio vill köpa skog

I en ny undersökning från Skogssällskapet framgår att fyra av tio svenskar vill investera i skog. I Västsverige vill hela 47 procent investera i skog.

Fyra av tio svenskar, 37 procent, vill investera i skog. Störst intresse syns bland invånarna i Västsverige, medan Malmöbor är minst intresserade. Det visar en färsk Sifoundersökning som är gjord på uppdrag av stiftelsen Skogssällskapet.

– Att äga skog är både ett ansvar och en fantastisk möjlighet, och det är roligt att så många svenskar har upptäckt det. På Skogssällskapet visste vi om att intresset för att köpa skog är stort, men vi blev ändå överraskade av den höga siffran, säger Calle Nordqvist, vd för Skogssällskapet.

I Västsverige är hela 43 procent av invånarna intresserade av att köpa skog, vilket är högst i landet. I Västsverige ingår bland annat Halmstad, Borås och Uddevalla, men inte Göteborg. Snittet för de tre största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö hamnar på 33 procent – att jämföra med 39 procent i övriga landet. Lägst är intresset i Malmöområdet, där bara 27 procent kan tänka sig att investera i skog.

– För den som funderar på att köpa skog finns det ett antal saker att tänka igenom innan. Det är till exempel bra att redan på förhand fundera igenom vilken typ av skog man är intresserad av att köpa och vad man vill åstadkomma med sitt skogsägande, säger Calle Nordqvist.

Om man inte har en stor summa pengar på banken är det vanligt att man finansierar skogsinköp genom banklån.

– Nu när räntorna stigit är det viktigare än någonsin att skaffa en riktigt bra bild av skogens avkastningsmöjligheter innan man börjar förhandla om låneräntan med banken. Skogen är ju en långsiktig investering, men som kan ge bra avkastning på lång sikt, säger Calle Nordqvist.

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se