Ny kross från Lokotrack med dieselelektrisk drivlina

Metso lanserar nu Lokotrack EC-serie med en ny dieselelektrisk drivlina. Alla processfunktioner i serien är elektriska, vilket avsevärt minskar användningen av hydraulolja som behövs vid krossningen. Foto: PETRI LYYTIKAINEN

Metso lanserar nu Lokotrack EC-serie med en ny dieselelektrisk drivlina. Alla processfunktioner i serien är elektriska, vilket avsevärt minskar användningen av hydraulolja som behövs vid krossningen. Alla Lokotrack EC-enheter kan dessutom drivas av extern el.

Under sitt Lokolaunch-evenemang i Tammerfors, Finland, lanserade Metso de två första produkterna i det nya EC-sortimentet. Lokotrack LT400J är en 68-tons mobil käftkross designad för primär krossning av hårt berg och återvunnet ballast. Lokotrack LT350C är en 50-tons mobil konkross för sekundär och tertiär krossning. För att nå hög kapacitet är LT350C utrustad med den nya Nordberg HP350e konkrossen, medan LT400J litar på den beprövade Nordberg C120 käftkrossen. Båda enheterna kan sömlöst kombineras med varandra såväl som med Lokotrack mobilsiktar för att producera högkvalitativt material.

– När extern el finns tillgänglig ger den nya elkraftöverföringen hög kapacitet med minimerade driftskostnader och koldioxidutsläpp. När det inte är tillgängligt erbjuder de inbyggda dieselgeneratorerna maximal oberoende drifttid. Dessutom kan hjälpenheter, såsom mobila siktar och stackläggare, drivas från samma generatorset, vilket ytterligare kommer att minska den kraft som behövs för att driva hela anläggningen, säger Jarmo Vuorenpää, direktör, New Lokotrack Offering på Metso.

”Det nya sättet att produktutveckla möjliggör ett snabbare och mer smidigt sätt att möta de förändrade kundbehoven”

Lokotrack EC-serien har utvecklats med hjälp av ny, modulär arkitektur, vilket minskar antalet komponenter och ger skalbara lösningar som kan anpassas för olika applikationer och kapaciteter.

– Det nya sättet att produktutveckla möjliggör ett snabbare och mer smidigt sätt att möta de förändrade kundbehoven. Dessutom möjliggör det effektivare support för maskinerna med färre delar som behövs och enklare uppgraderingar av nya funktioner, säger Renaud Lapointe, Senior Vice President för Metso Products affärslinje inom affärsområdet Aggregates.

Enligt Metso är alla komponenter i den nya EC-serien är designade och testade för att prestera under krävande förhållanden för att uppnå maximal drifttid för kunderna. Säkerhet och användbarhet har ägnats särskild uppmärksamhet. Designen på LT400J och LT350C uppfyller den senaste säkerhetsstandarden samtidigt som de är enklare att använda än någonsin. Med nya digitala verktyg kan enheterna manövreras säkert från grävmaskinen och snabbt ställas in från transport till drift.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se