Ny generation grävare från JCB

JCB startar den nya generationen grävmaskiner med en 22 tonare och maskinen är redan i produktion. Maskinen som lanseras till svenska kunden kommer benämnas 220X Nordic Edition och levereras med bland annat kraftigare belysning, lyxigaste förarstolen och back- och sidokamera. De maskinen som lanseras härnäst är lättare modeller. De tyngre kommer lanseras senare.
JCB startar den nya generationen grävmaskiner med en 22 tonare och maskinen är redan i produktion. Maskinen som lanseras till svenska kunden kommer benämnas 220X Nordic Edition och levereras med bland annat kraftigare belysning, lyxigaste förarstolen och back- och sidokamera. De maskinen som lanseras härnäst är lättare modeller. De tyngre kommer lanseras senare. Foto: Per Eriksson.

R o c e s t e r, E n g l a n d
Efter fyra års utvecklingsarbete och en investering på 110 miljoner pund lanserar nu JCB en helt ny generation grävmaskiner.  Projektet har fått namnet X-Series och först ut är 22-tonnaren 220X LC.

Maskinen är helt nyutvecklad och många ändringar man gjort kommer efter en nära dialog med med både befintliga JCB-kunder och entreprenörer som inte kör JCB.

Maskinen har blivit något bredare, jämfört med den utgående modellen. Med en bredd på 2,7 meter har maskinen blivit tillräckligt stor för att bommen kunnat centreras. Serviceåtkomst är från marknivå eller ovanpå maskinen. Driftsäkerhet och längre serviceintervaller har varit centralt vid utvecklingen. Till exempel, byte av hydrauloljefilter ökas till 5000 timmar, och luftfilter till 2000 timmar utan behov av förfilter.

Enligt JCB har man haft stort fokus på förarmiljön och hytten i den nya strukturen som kommer att användas över hela X-serien. Den är 100 mm längre än tidigare och hytten är en hel meter bred, vilket gör den 15 procent större än den förra generationen. Hytten har platt glas runt om. Mest imponerande är den låga ljudnivån som nu sänkts till 68 dB(A) inne i förarhytten, från tidigare 73 DB(A).

Det är gott om förvaringsmöjligheter i den nya hytten och för högsta komfort kommer JCB 220X LC Nordic Edition med Grammer Super de luxe stol. För att minska stressen för föraren har JCB lagt ner mycket arbete på design, placering och prioritering av knappar och funktioner.

”Vi ser att denna högkvalitativa och moderna maskin kan dra förtjänt uppmärksamhet även mot våra andra modeller.”. Markus Möller, Sverigechef på JCB Sales.

De knappar och funktioner som används mest är placerade lätttillgängligt. De som inte används så ofta sitter någon annanstans. Enligt JCB kommer föraren använda 50 procent mindre tid för att trycka på olika funktioner med denna inställning.

Motorn är en 4,8 liters JCB Ecomax på 173 hästkrafter (Steg IV utan partikelfilter, men med Adblue). Hydrauliken är det senaste från Kawasaki med två pumpar som levererar 22 liter per minut.

Den totala komponentsammansättningen säkerställer förbättrad genomströmning i hydraulsystemet, vilket resulterar i 15 procent lägre bränsleförbrukning och 10 procent högre produktivitet.

Genomgående under presentationen av den nya maskinen var att den byggts extra solid. Till exempel har sidoluckorna dubbla plattor med kraftiga gångjärn och stängningsmekanism. I serviceluckorna finns även ledbelysning, speciellt efter förfrågan från skandinaviska kunder.

Man kan få maskinen levererad med centralsmörjning från fabrik, men om man föredrar att smörja manuellt, har JCB X-series utformats så att tillgången är lättare och man kan smörja alla punkter från en koppling.

Maskinen som lanseras på den svenska marknaden kommer benämnas 220X Nordic Edition och levereras från fabrik med bland annat 360°  belysning innehållande 14 ledlampor, ledbelysning i serviceluckorna, inbyggd dieselpump, Advanced tool select, back- och sidokamera och Grammer Super de luxe stol. Priset på 220X LC startar vid 1,9 miljoner kronor.

– Maskinen är viktigt för JCB inte bara globalt, men givetvis även på den svenska marknaden där vi ser att denna högkvalitativa och moderna maskin kan dra förtjänt uppmärksamhet även mot våra andra modeller, säger Markus Möller, Sverigechef för JCB Sales.

Per Eriksson
per@anlaggningsvarlden.se

© Anläggningsvärlden 2018.

_W5A1399

_W5A1442

_W5A1492

S_GENX_220_23