Ny aktör inom laddning av eldrivna tunga fordon

laddstation för tunga fordon i varberg
Laddaktören Milence tar steget in på den svenska marknaden för tunga eldrivna fordon och etablerar sin första publika laddplats närheten av avfart 55 längs E6:an i halländska Varberg.

Nu etableras en första publika laddplats för tunga eldrivna fordon i Varberg. Det är företaget Milence, som samägs av Daimler Truck, Traton Group (MAN och Scania) samt Volvo Group som etablerar sin första laddstation i Norden, belägen i halländska Varberg. Investeringen är en del i det första storskaliga publika nätverk av laddstationer för eldrivna tunga lastbilar och bussar i Europa.

Den nya laddstationen i Varberg kommer vara öppen för alla lastbilar och bussar, oavsett fabrikat och den ligger vid en rastplats nära avfart 55 längs E6:an mellan Göteborg och Malmö. Det kommer att finnas en lounge, dusch och toaletter samt närhet till restauranger.  

”Vi avser att expandera till fler platser under året och de kommande åren”

– Vi har nyligen presenterat våra expansionsplaner i Europa, och jag är stolt över att nu kunna offentliggöra vår första laddstation i Norden. Varberg är en strategisk logistikknutpunkt, belägen mellan Göteborg och Malmö. Vi siktar på att bidra till miljövänlig transport genom att etablera kraftfulla laddningsstationer över hela Europa, och denna etablering är en viktig del av vår strategi. Vi avser att expandera till fler platser under året och de kommande åren. Många av dessa platser har redan säkrats genom avtal och är under utveckling, säger Anja van Niersen, vd för Milence.

Inledningsvis är anläggningen utrustad med fyra högpresterande CCS-laddare (Combined Charging System), där varje laddare kan leverera upp till 400 kW. 

Fas två kommer att omfattas av ytterligare laddstationer. Förutom CCS-laddare planerar Milence att så snart tekniken blir tillgänglig att utöka laddmöjligheterna och installera sex stycken Mega Combined Charging Systems (MCS)-laddare.

Milence etablerar laddnätverk för miljövänliga tunga transporter. Laddstationer placeras längs strategiska transportvägar och vid knutpunkter för logistik i Europa. I slutet av 2023 invigde Milence sin första laddplats i Venlo, Nederländerna och därefter tillkännagavs Antwerpens-Brügges hamn, den näst största hamnen i Europa med en kapacitet på trettio laddpunkter för tunga fordon.

Här kan du läsa fler nyheter inom hållbara transporter

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se