Nu byggs nya stora biokraftvärmeverk

 

 

Flis av energiskog och skörderester från skogsbruket kan ersätta fossila bränslen vid produktion av kraftvärme, vilket i det långa loppet är positivt för klimatet. Foto: Per Eriksson
Just nu byggs och planeras biokraftprojekt för dryg 16 miljarder kronor. Det visar tidningen Bioenergis årliga analys och översikt av biokraftanläggningar i Sverige. Fortum Värme, Göteborg Energi, E.on och Vattenfall är stora aktörer som nu undersöker möjligheterna att bygga nya biokraftvärmeverk. Investeringarna kan komma att landa på närmare 10 miljarder kronor för dessa fyra projekt.

Idag pågår byggandet av tre nya biokraftvärmeverk i Borås, Upplands-Bro och Västerås för tillsammans cirka 6 miljarder kronor. Inom skogsindustrin bygger SCA och Stora Enso ut biokraftanläggningar i Östrand respektive Hylte Bruk.

Senare i höst kommer Härjeåns Energi att ta i drift ett nytt biokraftvärmeverk i Sveg för 350 miljoner kronor. Tidigare under våren tog Ronneby Miljö & Teknik i drift en småskalig biokraftanläggning i Bräkne-Hoby, en investering på 1,6 miljoner kronor. Flera små biogasanläggningar har också tillkommit. Det visar av tidningen Bioenergis analys och översikt över biokraftanläggningar i Sverige som publiceras nya numret Bioenergi, nr 4-2017.

– Trots tuffa marknadsvillkor för biokraft med låga priser på el och elcertifikat byggs och planeras ett antal stora och små biokraftvärmeverk i Sverige. Men det finns en risk att flera av de planerade anläggningarna byggs för att enbart producera värme om inte biokraftens fördel, att vara reglerbar oberoende av väder och vind, värderas högre, säger Anders Haaker, chefredaktör på tidningen Bioenergi.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se