Norsk snabbladdare snabbast i Europa

Med flera tunga, elektriska entreprenadmaskiner på byggarbetsplatsen ökar behovet av snabbladdningslösningar. Fr.v.: Camilla Moster, chef för Mobile Energy i Eviny, Jørgen Alvheim, teknisk projektledare för Mobile Energy i Eviny och Thomas Tyssøy, maskinoperatör på Sartor & Drange. Foto: Eyvind Bohne-Kjersem, Eviny

Eviny – Norges största producent av fossilfri el från vattenkraft testar en ny norsktillverkad snabbladdare på 420 kW. Det är den snabbaste i Europa och gör det möjligt att använda större entreprenadmaskiner på utsläppsfria byggarbetsplatser.

– Entreprenörer använder allt tyngre elfordon med ökat effektbehov. Det kräver också mer kraftfulla laddare. Den nya laddaren har två laddningsuttag som gör det möjligt att blixtsnabbt ladda två stora elgrävare under lunchrasten. Detta innebär att mindre tid ägnas åt att vänta på laddning. Det kommer att göra det ännu enklare och mer attraktivt för bygg- och anläggningsbranschen att gå över till utsläppsfria lösningar, säger Camilla Moster, chef för Mobil energi i Eviny.

Initialt erbjuder Eviny mobilladdaren till byggarbetsplatser för att ladda elektriska anläggningsmaskiner, men den kan även användas för att ladda person- och lastbilar. Det första testet sker på Berg Travpark där entreprenören Sartor & Drange genomför ett miljöprojekt för Bergens kommun.

– Snabbladdning är nyckeln till stabil drift av elektriska entreprenadmaskiner. Vi får bättre flöde i produktionen och maskinföraren kan fokusera fullt ut på uppgiften som ska utföras, utan att behöva tänka så mycket på laddning. Att flera maskiner kan laddas samtidigt med stor kapacitet är också en fördel då flera av maskinerna är direkt beroende av varandra i produktionen, säger Roger Bøe, projektledare på Sartor & Drange.

Foto: Eyvind Bohne-Kjersem, Eviny

I Enova-projektet ”Pilotering av elektrisk infrastruktur till en utsläppsfri byggarbetsplats” har Eviny fått stöd av den statliga klimat- och miljöorganisationen Enova för att utveckla och testa ny utrustning som ska möjliggöra omställningen till nollutsläppsprojekt inom bygg- och anläggningsbranschen.

Det är Bergensföretaget Ayond som har tagit fram snabbladdaren på 420 kW. Laddaren har en standard CSS2-laddkontakt, och kan därmed användas av både personbilar och tyngre fordon.

– För oss har det varit en spännande utmaning att vara först i Europa med en laddare på över 400 kW. Vi hoppas att laddaren ska bidra till en ännu snabbare övergång till nollutsläppslösningar inom bygg- och anläggningsbranschen. Det är helt nödvändigt för att lyckas med klimatmålen, säger Joar Vik Larsen, teknisk chef på Ayond.

År 2030 ska hälften av alla utsläpp av växthusgaser i byggandet vara borta. Enligt Eviny har företaget idag en av de största kompetensmiljöerna inom utsläppsfria byggarbetsplatser. Användningen av utsläppsfria maskiner på byggarbetsplatser leder till ett tillfälligt högt energibehov. Eviny levererar bland annat kraftfulla mobila batterier och laddare för användning under byggtiden.

– Behoven kommer att variera mycket från byggarbetsplats till byggarbetsplats. Därför är det viktigt att ha laddnings- och energilösningar som kan anpassas efter respektive orts faktiska behov. Med det ökande antalet tunga, elektriska entreprenadmaskiner på byggarbetsplatsen kommer också behovet av fler snabbladdningslösningar att öka markant, säger Camilla Moster avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se