Sandvik lanserar ny helelektrisk käftkross

Sandvik Mobile Crushing & Screening har lanserat en helelektrisk stor käftkross som en del av sin ”make the shift”-strategi för att utveckla produkter som erbjuder större hållbarhet.

Den nya Sandvik UJ443E käftkrossen är en bandgående maskin som är utformad för att hantera hårt och abrasivt berg, för applikationer inom ballast, konstruktion, stenbrott och gruvsektorn.

Även om Sandvik ännu inte har redovisat de exakta specifikationerna för krossens operativa kapacitet, jämfört med företagets tidigare jämförbara modeller, sägs den helelektriska UJ443E ge upp till 30 procent mindre bränsleförbrukning och upp till 30 procent ökning av materialgenomströmningen.

UJ443E är utrustad med den senaste generationen CJ412 käftkrossenhet, elektriska slutenheter och en inbyggd generator. Generatorn gör att maskinen kan drivas av en extern elförsörjning, HVO100 eller diesel.

Att driva krossen med helelektrisk strömkälla har flera fördelar inklusive sänkta driftkostnader, förlänga drivlinans serviceintervall, minskad tid på att tanka, minska utsläpp på arbetsplatsen och sänkt bullernivå, skriver Sandvik i ett pressmeddelande.

De helt elektriska banddrivningarna minskar också användningen av hydraulolja på anläggningen med upp till 91 procent.

UJ443E-modellen har också en 125-Amp nedströmsanslutning som gör det möjligt för användaren att använda en nedströms enhet såsom ett sorteringsverk.

Förutom snabba uppställnings- och avslutningstider är modellen utrustad med ett nytt upplåsningssystem för kross för att ytterligare minimera stilleståndstiden, och den har en omdesignad matningsficka med en hydraulisk lyftfunktion för förbättrad åtkomst till underhåll och service.

Enligt Sandvik har den nya modulära inmatningsstationen en större behållare, två mataralternativ med större grizzlykassetter och en valfri undersikt för större naturligt uttag av finmaterial före krossning, vilket gör att operatörerna kan optimera sitt processflöde beroende på matningsförhållanden och material.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se