Erika Hedgren – Årets samhällsbyggare 2023

Erika Hedgren. Foto: LTU.

Som innovationsstrateg på Trafikverket har Erika Hedgren en nyckelposition för omställningsarbetet inom hela samhällsbyggnads-sektorn. Med djup kompetens och stor energi axlar hon den rollen till fullo. Därför är hon Årets samhällsbyggare 2023.

– Vi behöver engagerade och kompetenta människor som kan kliva fram och ta ledarskapet för omställningen av samhällsbyggandet. Erika Hedgren är ett klockrent exempel på en sådan person. Hennes driv och kunnande ger effekter på hela sektorn, säger Joanna Messmer, vd för den ideella nätverksorganisationen Samhällsbyggarna.

Samhällsbyggnadssektorn står för en betydande andel av Sveriges klimatutsläpp. Samtidigt pekar många på att innovationsarbetet inom sektorn – särskilt när det gäller den digitala omställningen – halkar efter jämfört med andra branscher. Det innebär att omställningsarbetet riskerar att tappa styrfart.

Enligt Samhällsbyggarna kan offentliga upphandlingar bli en verklig ”game changer” i omställningsarbetet. Och där är Trafikverket en tung spelare: myndigheten upphandlar för omkring 60 miljarder kronor årligen.

Erika Hedgren disputerade vid just LTU 2013. Hennes forskning tangerar detta, och handlar om hur den offentliga beställaren kan driva på innovation för Sveriges hållbara och digitala omställning. Hennes nyfikenhet har drivit på hennes akademiska karriär. Det gäller också viljan att dela med sig av kunskaper och erfarenheter till nya generationer samhällsbyggare.

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se