Norsk snabbladdare med Formula E-teknik

Nordic Booster Hummingbird, laddenhet för laddning av tunga anläggningsmaskiner
Det norska företaget Nordic Booster lanserar en mobil laddenhet med batteriteknik från Formula E-racingmästerskapet. Proukten lanserades på mässan Vei og Anlegg som arrangerades i Lillestrøm den 24-27 april.

Det norska företaget Nordic Booster, som utvecklar lösningar inom mobil snabbladdning, har utvecklat världens första mobila och skalbara snabbladdare med integrerade batterier – Hummingbird. Enligt företaget härstammar batteritekniken från Formel E-racingmästerskapet och ska säkerställa förmågan att möta framtida behov allteftersom flottan av elektriska anläggningsmaskiner ökar.

Batterielektriska entreprenadmaskiner och lastbilar utvecklas ständigt och i takt med utvecklingen av de största maskin- och lastbilstillverkarna ökar både laddningskapaciteten och storlekarna på batterierna för varje år. Den senaste generationen laddningsenhet hos Nordic Booster uppges ha en unik produktionsmetod, som gör det möjligt att utöka både batteri- och laddningskapaciteten i takt med att behoven förändras under de kommande åren. 

– Vi vill kunna erbjuda en mobilladdningslösning som fungerar lika bra idag som 2030, säger Jannik Stanger, teknikchef och medgrundare av Nordic Booster. När vi lanserade världens första mobila snabbladdare 2021 var det få som kunde förutse utvecklingen av tyngre elektriska entreprenadmaskiner och lastbilar. Det som ansågs vara hög laddkraft i byggsektorn 2021 kanske inte räcker idag för de större maskinerna. Med vår senaste mobila snabbladdare kan vi relativt enkelt utöka både batteri- och snabbladdningskapaciteten i takt med utvecklingen hos maskintillverkarna. Lösningen kan även levereras som en stor Powerbank för drift av annan anläggningsutrustning.

”När vi lanserade världens första mobila snabbladdare 2021 var det få som kunde förutse utvecklingen av tyngre elektriska entreprenadmaskiner”.

– Vi upplever att allt fler entreprenörer ser att det går att använda elektriska entreprenadmaskiner, och de ser att våra lösningar gör det möjligt att snabbladda på ställen där det normalt inte finns tillräcklig effektkapacitet i nätet. Feedback från marknaden är att det är extra viktigt för entreprenörerna att kunna utöka sin laddkapacitet då de upplever en utveckling på maskinfronten som gör det svårt att veta vad som kommer att fungera bra om tre år, säger Trond Skaufel, vd på Nordic booster.

Valet av batteriteknik är i dagsläget något entreprenörer har begränsad erfarenhet av. Nordic Booster började på sin tid med tillverkning av batteripaket för den maritima industrin, och var bland de första att ha DNV-certifiering av batterier. Säkerhet och livslängd är alfa-omega när man väljer batterier som ska användas i byggandet. Företaget är exklusiv distributör i Skandinavien av så kallade Immersion Cooled-batterier från Xing Mobility.

– Det är batterisystem med helt unika egenskaper när det kommer till säkerhet, livslängd, temperaturkontroll och möjligheten att frigöra mycket energi under lång tid. Battericellerna, som det finns några tusen av i sådana system, är nedsänkta i specialolja. Vätskan är hela tiden till 100 procent i kontakt med alla battericeller, vilket skiljer sig från mer traditionella vätskekylda batterier, som kyler en platta och delvis överför temperaturen till cellerna, förklarar Jannik Stanger.

Här kan du läsa fler maskinnyheter

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se