Mycket jobb för Johans jätterivare

Johan Jansson på Jansson Entreprenad med sin nya EC750E HR river en industribyggnad i Värtahamnen. Foto: Peter Holgersson AB

Den helt nya rivningsmaskinen Volvo EC750E HR skulle vara utropstecknet i Swecons monter på Svenska Maskinmässan förra året. Dessvärre kom coronapandemin i vägen – men tro inte att rivningsmaskinen står utan jobb för det.

Maskinen är fullbokad i två år framåt, säger Johan Jansson på Jansson Entreprenad som köpte visningsmaskinen som skulle visats upp på maskinmässan. Men det var inte ett impulsköp. Ungefär 80 procent av företagets omsättning kommer från rivningsuppdrag.

Då är det viktigt att man har rätt typ av rivningsutrustning. Därför besökte en liten deligation från Jansson Entreprenad hösten 2019 den stora demoleringsmässan World Demolition Summit i Boston.

– Där fick vi prata med Volvos specialister och kolla in maskinen. Innan vi köpte den fick även vår förare Johan Persson provköra den hos Swecon i Södertälje, säger Johan Jansson.

När Jansson Entreprenad vann upphandlingen att riva ett stort kontorskomplex vid Liljeholmskajen i Stockholm där nya bostäder ska byggas var saken klar. Johan Jansson slog till och köpte rivningsmaskinen.

Vid rivningsjobbet vid Liljeholmskajen kommer maskinen behövas i nästa ett och ett halv år. Maskinen har exakt den räckvidd och styrka som behövs vid denna rivning.

Foto: Peter Holgersson AB

– Nu ”värmer den upp” med två mindre jobb här i Stockholm. Först rivning av en gång- och cykeltunnel i Häggvik och därefter  rivningen av industribyggnad i Värtahamnen, säger Johan Jansson.

Johan berättar att där behövs den bara med den korta bommen, men i Liljeholmen kommer den långa bommen på som ger en räckvidd på 36 meter.

I år firar Jansson Entreprenad 75 år. Det firas med att man producerat en film och en katalog om företaget och visst har det hänt mycket sedan Sture Jansson startade sitt åkeri 1946. När sonen Kjell tog över skiftade man verksamhet mot entreprenader. Kjells söner Johan och Victor tog plats i varsin grävmaskin så fort de slutat skolan.

– Men för sex år sedan klev vi ur maskinerna och startade ett utvecklingsarbete för företaget. Nu består ungeför 80 procent av jobben av rivningsarbeten och vi har jobb över hela landet, berättar Johan Jansson.

Under samma period har antalet medarbetare tredubblats till 35 anställda och för första gången översteg omsättningen 100 miljoner kronor vid det senaste bokslutet.

– Det är viktigt. Där ska vi ligga kvar. En del stora projekt kräver att anbudsgivarna har en omsättning på över 100 miljoner kronor.

En bra maskinpark är en del av framgångarna, men minst lika viktigt är kompetensen hos personalen. – Vi har ett stort fokus på medarbetarna och är mycket noggranna vid rekryteringar. Vi vill också att de ska vara involverade i företaget. Delaktighet betyder mycket om ett företag ska lyckas, säger Johan Jansson avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se

Foto: Peter Holgersson AB