Mobila pumpar för förflyttning av vattenmassor

veneroni mobila vattenpump atr40
Etebra Vagn & Maskin i Husqvarna har lanserat mobila vattenpumpar från den italienska leverantören Veneroni. De är lämpliga för att snabbt kunna förflytta stora mängder vatten.

Etebra Vagn & Maskin i Husqvarna har lanserat mobila vattenpumpar från den italienska leverantören Veneroni. I Italien och andra delar av världen används dessa pumpar främst för bevattning, där man flyttar vatten från kanaler ut på åkrar och fält.

I Sverige ser vi andra användningsområden inom såväl lantbruk som entreprenad. Att snabbt kunna förflytta större vattenmassor för att förhindra översvämning på fälten kan ligga i en lantbrukares intresse, medan en kommun kan använda pumpen för samma syfte, fast inom tätorter för att undvika vattenskador i städer när exempelvis vattendrag svämmar över och letar sig in på gator och torg.

– Vi genomförde i mars 2022 en lyckad demokörning av en vattenpump modell ATR med 400 mm i rördiameter, i samarbete med Rossviks Säteri i Eskilstuna, som investerat i en pump för att kunna kontrollera vattenståndet runt sina fält, berättar Ulf Persson, vd på Etebra.

”I Sverige ser vi andra användningsområden inom såväl lantbruk som entreprenad”

Utöver Rossviks Säteri, har även Hammars Säteri i Örebro, införskaffat en pump. Bengt på Hammars Säteri valde dock modellen större, en ETR med 500 mm diameter på röret.

Nyligen investerade också Fredrik på Kurö Säteri i Västerås i en Veneroni ATR40 mobilvattenpump för att få bukt med vattenmassor på sina fält. Se filmreportage hos Fredrik här.

I Etebras sortiment för mobila pumpar finns två grundmodeller; AT och ET.ATR med rörlängd 6 meter. Man kan välja mellan 250 eller 400 mm i rördiameter. ATS med rörlängd 5 meter. Rördiameter 400 mm. Teleskopisk förlängning av röret 1,5 meter. AT-modellerna är centrifugaldrivna. ETR med rörlängd 6 meter. Rördiameter 500 mm. ET-modellen är propellerdriven, och genererar därmed mer kraft. Samtliga modeller går att extrautrusta med PVC-slang i sektioner och i olika längder.

Här kan du läsa fler nyheter om maskiner och redskap

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se