Minskad orderingång för NCC i första kvartalet

tomas carlsson, vd och koncernchef flör bygg- och anläggningsföretaget NCC.
– 2024 har på många sätt börjat som 2023 slutade. Marknaden är fortfarande tudelad. Stora delar, som infrastruktur och samhällsbyggnader, går bra och har goda utsikter framöver. Marknaderna för bostäder, kontor och fastighetstransaktioner är påverkade av ränteläget, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef på NCC.

Bygg- och anläggningsföretaget NCC minskade orderingången, omsättningen och resultatet för årets första kvartal. Omsättningen minskade med 7,2 procent till 11.561 miljoner kronor (12.464).

– Året har startat som vi förväntat oss, stabilt med normala säsongseffekter och viss påverkan från marknadsläget för bostäder och fastighetsförsäljningar”, skriver vd Tomas Carlsson i kvartalsrapporten.

Rörelseresultatet blev en förlust på 100 miljoner kronor (152). Resultatet före skatt var en förlust på 117 miljoner kronor (185). Resultatet efter skatt blev minus 93 miljoner kronor (plus 153).

”Affärsområde Infrastructure har god orderingång i kvartalet och en fortsatt god marknad”

Orderingången landade på 13.353 miljoner kronor (16.288), en minskning med 18,0 procent mot samma period förra året.

Orderstocken är 56,3 miljarder kronor (58,9).

– De länder där NCC har infrastrukturverksamhet har ambitiösa planer och satsningar på såväl nybyggnad som renovering och underhåll av nationell och regional infrastruktur. Efterfrågan på asfalt och stenmaterial drivs av investeringar i infrastruktur och underhåll samt av det allmänna byggandet och i någon mån av det ekonomiska läget hos offentliga kunder, förklarar Tomas Carlsson.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se