Michelin experimenterar med trä i däck

Enligt Michelin kan restprodukter från grot snart ersätta olja vid tillverkning av däck. Foto: Per Eriksson
Enligt Michelin kan restprodukter från grot snart ersätta olja vid tillverkning av däck. Foto: Per Eriksson

Trädäck kan bli verklighet år 2020! I en rapport från förra månaden tillkännagav den franska däcktillverkaren Michelin sina planer att introducera trä i däck för att fasa ut olja. Idag kommer 80 procent av material som finns i däck från olja.

Cyrille Roget, Director of Scientific and Innovation Communication på Michelin, säger att experiment med träavfall har gett en lösning för att skapa mer hållbara däck. Michelin kommer att införliva elastomerer* från träflis för att ersätta ett däcks oljeinnehåll.

–Träd växer överallt, vilket ger möjlighet till lokala inköp. Och de är dessutom förnybara, tillägger Roget.

Michelin förutspår inte bara däck tillverkade av trä, utan även en enda uppsättning däck för bilens hela livstid som möjliggjorts genom 3D-utskrift. I stället för att byta däck efter att slitbanan slits ner, kan 3D-skrivare tänkas ”återskapa” slitbanan. 3D-tryckta däck ligger längre bort i framtiden, säger Roget, men Michelin hoppas kunna avtäcka sitt första däck som tillverkats av trä om cirka två år.

*/ Elastomerer, även kallade elaster, är lättrörliga polymerer med egenskapen att kunna töjas avsevärt utan att materialet brister, och att de ursprungliga dimensionerna återtas, när belastningen upphör.De kedjelika molekyler som bygger upp elastomerer ligger i oordning när elastomeren inte är uttöjd. Om man drar i elastomeren kommer molekylerna att sträckas ut i den riktning som den töjs. Gummi är exempel på en naturprodukt som är en elastomer. Många moderna syntetiska fibrer är elastomerer.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningvarlden.se